Marcus Brandt Secher
Da jeg fik hovedet i en motor, kunne jeg bare mærke at det føltes rigtigt
Marcus Brandt Secher er 17 år gammel og er i gang med at uddanne sig som personvognsmekaniker på College360. Han er snart færdig med grundforløb 2 og skal derefter videre på hovedforløbet, hvor han skal videre i en praktik hos VW Værkstedet i Silkeborg.
”På grundforløb 1, som varer et halvt år, fik jeg mulighed for at afprøve forskellige ting på linjen ”auto”. Jeg prøvede blandt andet at være autolakerer da vi skulle dekorere en sæbekassebil og arbejde med karosseriplader, men da vi kom ud og fik hovedet i en motor, kunne jeg mærke at det føltes helt rigtigt for mig.”
Praktik gav selvtillid
Marcus har i forbindelse med grundforløb 2 været i en uges praktik hos værkstedet ved VW i Silkeborg. ”Første dag i praktikken var ret overvældende, for man kender ingen. Men de var alle meget åbne og tog imod mig i fællesskabet. Jeg lærte vildt meget på den ene uge, jeg var der. Sidst på ugen var det blevet helt almindeligt, at de lige spurgte mig, om ikke jeg f.eks. kunne løfte noget over på liften. Jeg fik mere tillid til mig selv og mine evner. Det var fedt.”
”Der var vildt god kemi derude, og jeg synes det var vildt sjovt. Jeg fejer derude hver dag efter skole, så jeg stadig er en del af fællesskabet, indtil jeg starter i lære til august. De er rigtigt gode til at få én med i fællesskabet.”
Hands On Live
Marcus deltog den 19. maj 2021 i Hands On Live. Hands On Live er et projekt, støttet af Nordea-fonden, som rejser rundt og besøger erhvervsuddannelserne i Danmark, så andre unge kan få et indblik i uddannelserne og hverdagen på skolerne.
”Det var min lærer, der foreslog mig at være med i Hands On Live. Han forklarede mig, at det var en mulighed for at vise skolen, faget og hverdagen, så andre kunne få et indtryk af, hvad det vil sige at være i gang på personvognsmekanikeruddannelsen. Jeg har det fint med at snakke foran et kamera, så det var ikke et problem for mig at sige ja til.”
Marcus fortæller, at fagene og hverdagene på personvognmekanikeruddannelsen giver mening på mange måder.
”Faget fysik hænger meget sammen med hvordan en bil fungerer. Engelsk har vi også, fordi manualerne til bilerne ofte er på engelsk, og så er det godt at kunne både læse og forstå, hvad der står. I matematik lærer vi f.eks. om procentregning, så vi kan regne rabatter ud og lave gode tilbud til kommende kunder.”
”Ud over det har vi forskellige forløb. Vi er f.eks. i gang med bremser og styretøj lige nu, hvor vi prøver at skifte bremser og sørge for, at der ikke er noget slør nogen steder. Vi tjekker også, hvordan de forskellige dele holder, og hvordan man fikser dem, hvis de er gået i stykker.”
”For det meste afslutter vi projekter på en uge, medmindre projektet er lidt større, så kan vi godt finde på at køre videre. Vi er 2 og 2 sammen, så vi går meget sammen. Vi planlægger ugen i forhold til, hvad vi mangler at nå, og hvad vi skal igennem, og om der er noget vi skal have opfrisket. Vi skal lave en rapport om det hele, og vi skal huske at tage billeder, så det kræver en del planlægning i starten af ugen.”
Skiftede retning – og det gjorde en forskel
Marcus startede på gymnasiet fordi han havde gode karakterer i grundskolen, men fandt ud af, at det ikke var ham efter det første år.
”Jeg vidste ikke, hvad jeg ville da jeg var færdig med min 9. klasse, og fordi jeg havde gode karakterer, valgte jeg gymnasiet. Fællesskabet på gymnasiet er virkelig godt, men de mange lektier fungerede ikke for mig. Til sidst følte jeg, at jeg ikke brugte min tid på andet end lektier. På personvognmekanikeruddannelsen er der færre lektier og mere praksis, og det er meget mere mig. Mine forældre siger også, at de kan mærke en forskel på mig. Jeg er glad for at komme i skole om morgenen.”
Marcus drømmer om på sigt at få sit eget værksted
”Jeg har altid sagt, at jeg gerne vil have mit eget værksted. Det er sådan noget man skal arbejde sig frem til. Man kan sagtens bygge det op fra bunden af. Nogle af lærerne er kommet med det gode råd f.eks. om, jeg, i stedet for at bruge min elevløn på bras, kunne jeg bruge dem på værktøj og lignende. Pludselig så har du redskaber til dit eget lille værksted. Så har du måske en garage, du lige kan starte med og så kommer du derfra videre, og lige så stille starter du dit eget op.”
”Drømmen om mit eget værksted ligger dog langt ude i fremtiden. Lige nu tænker jeg bare på at færdiggøre grundforløb 2.”
Marcus har et godt råd til dig, der overvejer at starte på en erhvervsuddannelse
”Tænk over, hvad der virker mest interessant for dig, og hvad du helst vil. Hvis du ikke ved, hvad du kan lide at lave, så prøv så meget af som overhovedet muligt. Det vil være godt, hvis du har en overordnet interesse, f.eks. frisør, biler eller lave mad, for så kan du prøve dem af i grundforløb 1. Hvis du tager et introforløb, skal du ikke være bange for at droppe ud, for det er meningen, at du skal prøve tingene af og finde ud af, hvad der er mest dig.”