Lise har et alsidigt og udfordrende job som udviklingsingeniør

Teknologiudvikling, praktisk udførelse og projektledelse

Lise Højgaard blev færdig sin studentereksamen fra HTX i Silkeborg i juni 2010. I dag arbejder Lise som udviklingsingeniør i en startup, der hedder Heliac, i Hørsholm. Heliac er et teknologibaseret firma, som udvikler en hel ny og billigere måde at producere varme via koncentration af solens stråler, gennem en linse – ligesom et forstørrelsesglas, fortæller Lise. ”Jeg arbejder med lagring af denne solenergi i et termisk lager baseret på sten og rapsolie til tider, hvor der er brug for varmen, men hvor solen ikke skinner. Varmen kan bruges til fjernvarme, og i fremtiden vil vi forsøge at forøge temperaturen, så vi kan producere strøm til lokal on-demand strømproduktion til hurtigopladning af elbiler og bruge overskudsvarmen til enten fjernvarme eller procesvarme. Helt praktisk arbejder jeg med alt fra den tidlige teknologiudvikling, til bestilling af materialer som rør, pumper og filtre, til det praktiske arbejde med at samle systemer og køre test. Derudover tager jeg til tider også projektlederhatten på og står for kontakten til vores partnere i projektet og sørger for, at de nødvendige møder bliver sat op, og at samarbejdet kører på skinner. Så det er en meget alsidig arbejdsdag jeg har med mange nye udfordringer uge for uge”.

At kunne sætte sig ind i ny viden og at turde fejle er vigtige kompetencer

”I forhold til at bestride jobbet som udviklingsingeniør hos Heliac, skal man have gå-på-mod og være god til at sætte sig ind i ny viden”, fortsætter Lise. ”Man skal ikke være bange for at fejle, men prøve sig frem, selv om man ikke altid har al viden om et bestemt emne, før man skal tage en beslutning eller prøve nye ting af. Den virkelige verden er langt fra så perfekt som teorien, og man har langtfra altid tid, viden eller ressourcer til at finde frem til den perfekte løsning. Derudover skal man kunne arbejde projektorienteret, være god til at arbejde i grupper med forskellige mennesker med forskellige baggrunde og få samarbejdet til at glide. Sidst men ikke mindst skal man kunne arbejde struktureret og selvstændigt.

Lise bruger sin kreativitet til at udvikle og producere nye idéer i samarbejde med andre

”Mens jeg gik på HTX havde jeg matematik A, kemi A og biologi B som studieretningsfag. Jeg bruger utroligt mange af de færdigheder, som jeg lærte på HTX i mit nuværende job. Jeg lærte f.eks. at indgå i projektorienteret gruppearbejde og at gå fra et problem til produkt. Jeg fik også en generel nysgerrighed i forhold til naturvidenskab og teknik, som har båret mig videre på universitetet efterfølgende. Ikke mindst lærte jeg om mig selv, at jeg ikke duer til at sidde for mig selv, men elsker at samarbejde med andre og bruge min kreativitet og udadvendthed til at udvikle og producere nye ideer.

Vælg HTX hvis du vil være med til at forandre verden

Hvis man virkelig vil rykke verden, så er HTX et rigtig godt valg, forbi man bl.a. via teknologifag lærer at arbejde med fremtidens udfordringer, og hvordan vi kan være med til at løse dem. Derudover er HTX et godt valg, hvis man i fremtiden ser sig selv i et job, hvor man ikke kun sidder bag en computer – men også er med ude, hvor det sker. Det er den fedeste følelse at være med i processen fra de første streger og ideer bliver udviklet til rent faktisk at stå med et nyt og banebrydende produkt i sidste ende. Det at være med til at skabe noget, som skaber fremtiden, er fantastisk spændende, og når man alligevel kommer til at bruge en stor del af sit liv på at arbejde, hvorfor så ikke vælge noget som gør en virkelig forskel.

Fremtidsdrømmen er som projektleder at rykke verden mod en grøn fremtid

Jeg drømmer om at blive projektleder i fremtiden. Det har jeg i virkeligheden har haft i tankerne, lige siden jeg afsluttede HTX. Det er også en meget naturlig karrierevej fra mit nuværende job som ingeniør. Det giver mulighed for at bruge min tekniske ingeniørbaggrund og lyst til at udvikle teknologier, som kan rykke verden mod en grøn fremtid, sammen med lysten til at bringe folk sammen og få ting til at ske”.