College360 holder indvielse på fremtidens erhvervsskole i Silkeborg

College360 holder indvielse på fremtidens erhvervsskole i Silkeborg

Mandag, den 20. januar 2020 kunne bestyrelsen for College360 med bestyrelsesformand Peter Stampe i spidsen efter mere 10 års arbejde med projektet endelig byde velkommen til den nye skole på Bredhøjvej 8. Borgmester Steen Vindum klippede sammen med 5 elever indvielsesbåndet til den nye, innovative skolebygning. Det blev indfrielsen af et langvarigt ønske om at bygge en ramme for et anderledes, attraktivt og inspirerende læringsmiljø for de tekniske og merkantile erhvervsuddannelser og EUX. Skolens bestyrelse havde inviteret en lang række gæster, som sammen med medarbejdere og elever overværede den officielle indvielse i det store fællesrum i hjertet af den nye skole.
En drøm bliver til virkelighed
Ønsket om at samle alle erhvervsrettede uddannelser under ét tag og derved skabe fællesskab på tværs af uddannelser, og aktivt lade eleverne interagere i et dynamisk, innovativt og inspirerende læringsmiljø opstod helt tilbage i 2006 på den daværende Teknisk Skole Silkeborg. Skolens uddannelser var på dette tidspunkt spredt over en række matrikler på Kejlstrupvej.
På daværende tidspunkt virkede idéen om en helt ny erhvervsskole omfattende, visionær og nærmest uopnåelig. Alligevel holdt bestyrelse og ledelse liv i drømmen. En drøm, som efter en meget lang opstartsperiode, en længere byggeperiode og en meget ressourcekrævende flytteproces over det sidste halve år endelige blev indfriet, da Borgmester Steen Vindum mandag formiddag klippede det orange indvielsesbånd, der var opsat på tværs af den store trappe på torvet i hjertet af den nye skolebygning på Bredhøjvej 8.
Det store torv, hvor eleverne mødes i et fælleskab på tværs af uddannelse, fagligheder og interesser er symbolet på visionen omkring den nye skole. Derfor var det oplagt at forvandle skolens store trappe til talerstol, mens torvet blev til tilskuerpladser for de godt 120 deltagende eksterne gæster fra bl.a. entreprenører, bestyrelse, lokale uddannelsesudvalg, faglige organisationer, Silkeborg Kommune, uddannelsesinstitutioner og mange af de andre eksterne samarbejdspartnere, som en stor erhvervsskole er omgivet af. Lige som elever og medarbejdere var inviteret til at være en del af indvielsesceremonien.
Velkommen til fremtidens erhvervsskole
Til trods for at faciliteterne på College360s nye skole allerede blev taget i brug af den første uddannelse tilbage i august 2019, og eleverne fra de forskellige uddannelser løbende er fundet på plads i de nye lokaler, så er skolen først for alvor blevet klar til at vise frem for offentligheden her i januar. ”Vi er stadig ikke helt i mål” sagde direktør Henrik Toft, da han bød velkommen ”Hver eneste dag sker der noget nyt i og omkring bygningen, hvor detaljer finpudses, og indretningen tager form, men undervisningen er i fuld gang, og elever og medarbejdere færdes allerede hjemmevant i vores fantastiske, nye rammer. Vi har derfor glædet os til i dag, hvor en ny del af visionen omkring vores nye skole begynder at tage form – nemlig den del, der handler om at invitere samarbejdspartnere, erhvervsliv og lokalsamfund til at være en del af vores fællesskab i bygningen”.
Vi har brug for kloge hænder i Silkeborg… ja i hele Danmark
Herefter blev ordet givet videre til Silkeborg Kommunes borgmester Steen Vindum. ”I dag indvier vi mere end et nyt og topmoderne uddannelsessted”, startede borgmesteren sin tale. ”Vi indvier en fantastisk skole, der er klar til at møde fremtidens krav – det gælder både krav fra de kommende elever og fra erhvervslivet. Silkeborg Kommune arbejder intensivt på at få flere folkeskoleelever til at vælge en erhvervsuddannelse for vi har et erhvervsliv, der efterspørger dygtige kandidater fra College360. Vi har brug for kloge hænder i Silkeborg … ja i hele Danmark. Jeg er overbevist om, at det nye College360 bliver den magnet, som tiltrækker flere af vores unge til erhvervsuddannelserne og vil være med til at skubbe på vores erhvervsdynamik”.
Elever hjalp borgmester Steen Vindum med at klippe indvielsesbåndet
For at inddrage eleverne i indvielsen af deres skole, var 5 elever på forhånd blevet udvalgt til at assistere borgmesteren ved en kollektiv snoreklipning. Eleverne var udvalgt sådan, at hver af erhvervsskolens 5 fagområder var repræsenteret. Således blev Auto repræsenteret af Personvognsmekaniker Kristian Møller Skytte, Business af Camilla Hegaard Hansen fra EUX Business, Håndværk og Design af Klejnsmed Rasmus Thorsø Jensen, Hotel og Restaurant af Gastronom Birk Henry Tornøe Svendsen og EUX blev repræsenteret af Emma Iris Rye Rasmussen, som går på EUX Tømrer. Borgmester Steen Vindum fik salen til at medvirke i en nedtælling, hvorefter det orange bånd med College360 logo blev klippet over.
Jeg har glædet mig i mere en 10 år til dagen i dag
Herefter fulgte en række taler. Først talte bestyrelsesformand for College360 Peter Stampe, som har været en del af hele processen omkring den nye skole - fra idé til færdiggørelse: ”Dagen i dag har jeg arbejdet for og glædet mig til i mere end 10 år”, startede Peter Stampe sin tale. ”Vi har fået det, vi længe har drømt om: Vi har fået samlet alle uddannelser under ét tag i fleksible rammer, der giver vores elever mulighed for at arbejde tværfagligt i et tidssvarende og inspirerende skolemiljø”.
Skolen kan som en schweizerkniv tilpasses skiftende behov for læring
Herefter talte arkitekt Anders Kærsgaard fra Aarstiderne om tankerne bag bygningen: ”Vi har med udgangspunkt i bestyrelsens ønsker tegnet en arkitektonisk markant skole, der som en schweizerkniv kan tilpasses skiftende behov for læring og arbejde med undervisning, en skole, der kan blive en central spiller mellem folkeskole og arbejdsliv og danne de bedste rammer for fællesskab og socialt liv”.
Danmarks første erhvervsskole, som er certificeret bæredygtig
”Der har igennem hele projektet været et stort fokus på bæredygtighed”, fortsatte Anders Kærsgaard. ”Vi indvier derfor i dag Silkeborgs første DGNB certificerede bygning og Danmarks første DGNB certificerede erhvervsskole. Skolen opnår en guld DGNB certificering, fordi der i processen med at planlægge, tegne, projektere og bygge er truffet valg, som er de mest muligt bæredygtige. Jeg vil gerne udtrykke min ros til College360 for at sætte dette tema på dagsordenen og for, at I holdt ved”
Godt værtsskab som fundament for trivsel og læring
Talerækken afsluttedes af direktør Henrik Toft, som talte om organisationens retning og brug af den nye bygning og forventningerne til dens betydning i dagligdagen. Han fortalte om skolens strategiske indsatsområder, hvor godt værtskab, faglig stolthed og det at spille hinanden gode er centrale værdier, som skal bære hele organisationen frem mod at være mere end en skole. ”Vi har nogle fremragende faciliteter, og de skal bruges af mange, og derfor er det væsentligt, at vi er gode værter. Det giver en bedre læring eller besøgsoplevelse”. Henrik Toft takkede alle, der har været involveret i byggeriet for de fantastiske, nye rammer. Han takkede også medarbejderne med ordene ”Det har til tider været svært at bygge, svært at flytte, svært at fusionere, men I gør det godt. Kæmpe tak!”
Efter en veloverstået talerrække var der reception i skolens Sky Lounge, hvor de dygtige elever fra Hotel og Restaurant på College360 havde sørget for lidt godt til ganen og stod for servicering. Gæsterne fik derefter mulighed for at blive vist rundt på skolen og se, hvordan de forskellige uddannelser samlet under ét tag skaber indsigt i de enkelte fagligheder, indbyder til tværfagligt samarbejde og skaber et helt unikt læringsmiljø og fællesskab.
Besøg College360 til Åbent Hus 25. januar 2020
”Vi møder stor interesse fra alle sider for at komme på besøg og se vores nye skole”, fortæller direktør Henrik Toft. ”Derfor har vi i byggeprocessen løbende afholdt rundvisninger, og vi ser den officielle indvielse i dag som startskuddet til at invitere alle med interesse for vores skole til at komme og opleve den indefra”. Allerede på lørdag, den 25. januar 2020 slår vi dørene op for ikke mindre end to arrangementer, når vi fra kl. 10 – 14 inviterer unge og deres forældre til åbent hus med fokus på de unges uddannelsesvalg. Her kan de opleve erhvervsuddannelserne i de nye rammer og tale med elever, undervisere og vejledere. Fra kl. 14 – 16 åbner vi op for offentligheden og inviterer hele Silkeborg til at besøge os og få et indtryk af bygningen. Der vil være mulighed for guidede ture rundt i bygningen, hvor man bl.a. kan høre om tankerne omkring bæredygtighed og samspillet mellem teori og praksis i undervisningen. Vi håber, at mange vil tage mod invitationen og komme. Vi ser frem til at byde velkommen.”