College360 mindsker madspild

10.september 2018

Onsdag den 12. september kl. 17 inviterer Stop Madspild Silkeborg og College360 hele 125 gæster til en udsøgt trerettersmenu, som primært er sammensat af såkaldte skraldede råvarer. Det er råvarer, som Stop Madspild Silkeborg har indhentet og fået doneret af forskellige donatorer og sponsorer, og som eleverne på Grundforløb 2 for Kokke, Catere, Ernæringsassistenter, Tjenere og Receptionister skal forvandle til en lækker menu og flotte veldækkede borde. Det er også eleverne, der denne aften vil stå for selve servicen.

Middagen, der bliver serveret i Beboerhuset på Kejlstrupvej, er for frivillige i Stop Madspild Silkeborg, sponsorer og donatorer samt kunder hos Stop Madspild Silkeborg. Under festmiddagen vil tidligere folketingsmedlem, forfatter og foredragsholder Øzlem Cekic tale og senere vil Malingo, en afrikansk dansegruppe, komme og underholde gæsterne.

 

Forberedelse med få råvarer

I en uges tid har eleverne på Hotel og Restaurant på College360 arbejdet koncentreret med projektet og i dag mandag er sidste dag med forberedelser i køkkenet, hvor man kunne opleve stor koncentration og arbejdsomhed om det fælles projekt.

Menuen, som eleverne skal servere, lyder således: til forret kan gæsterne nyde en smagfuld lakseroulade med melonsalat og friskbagt ciabattabrød til. Hovedretten består af fyldte kyllingebryster, grøntsagstærter, sauterede grøntsager, perlebygsalat med bagte grøntsager og sennepssauce. Til dessert serveres en hvid chokoladekage med ostecreme og pære- og blommekompot.

Grøntsager og frugt til samtlige retter har eleverne først set i dag, da det er en del af de skraldede råvarer. De fik også frugt og grønt leveret i sidste uge, som blev til chutney, pickles og marmelade, som bliver delt ud til gæsterne, der deltager i middagen. Netop den ”sene levering” af frugt og grønt er det, der har gjort denne opgave lidt særlig. ”Man skal lige kigge sig for, for man kan godt se, at råvarerne er jo lidt ældre end andre gange”, fortæller aspirerende kok Thorbjørn. ”Man skal dog ikke tage fejl”, lyder det fra faglærer Søren Kops Hansen, der sammen med to kolleger hjælper eleverne med middagen, ”råvarerne fejler ingen ting. Butikkerne vil bare ikke sælge de varer, der ved første øjekast ikke er de friskeste, men de fejler oftest intet. Men duer det ikke, så kasserer vi det. Vi kan altid stå inde for al den mad, vi serverer”, forsikrer Søren Kops Hansen, der også understreger, at der er stor læring i at køre et så stort selskab, som er første gang for denne klasse.

Køkkenfolk har til alle tider arbejdet med at mindske madspild, så der er stor læring i det for eleverne, for det man kan altid mindske sit madspild. Så da en gruppe af eleverne i dag blev bedt om ikke at blende stilkene på persillen med i pestoen, men i stedet for at smide dem ud, kom de i den kogende fon på komfuret. ”Det er finten i denne opgave – eleverne kendte den overordnede menu, men ikke råvarerne. På den måde lader man råvarerne bestemme, og så er det op til eleverne at være kreative”, fortæller Søren Kops Hansen, der er meget imponeret den arbejdsiver, som eleverne har lagt i projektet. Derfor fik eleverne også friskbagte boller serveret til i formiddagspausen i dag. 

Fakta

Stop Madspild Silkeborg er en non-profit, humanitær forening, hvis formål er at indsamle overskudsfødevarer og fordele dem blandt socialt trængte mennesker. Det gør de ved at indgå aftaler med lokale købmænd, supermarkeder og grossister om at aftage overskud af spiselige fødevarer og distribuere den på steder i kommunen, hvor de socialt dårligst stillede mennesker bor og færdes. I Silkeborg kommer mellem 60 – 70 ‘kunder’, hver gang Stop Madspild deler ud.

Læs mere på stopmadspild-silkeborg.dk