Da Henrik Grimaldi Christensen startede på kokkeuddannelsen var han helt afklaret

02.marts 2018

- han ville være kok og den bedste af slagsen. Og hvordan bliver man det? Man udfordrer sig selv. Og det har Henrik i den grad gjort ved at tage en del af sin læretid på Barrafina, en yderst populær tapas-restaurant i London, hvor der dagligt er kø for at få en plads.

Barrafina er en lidt anderledes restaurant, hvor gæsterne alle sidder i baren lige over for kokkene, der tilbereder og serverer delikate spanske tapas med et tvist, selvfølgelig tilberedt med rene og altid gode friske råvarer.

Chefen på Barrafina var frisk på at tage Henrik i lære, men insisterede samtidig på, at han blev en del af restaurantteamet på lige fod med de uddannede kokke, hvorfor Henrik i sin hverdag ikke føler sig som lærling. Han har lige så meget ansvar og travlhed som sine kolleger – og det sætter han pris på: ”Det er fedt at få lov til at lave det, jeg er vild med – mad i alle afskygninger”.

Det var kærligheden til mad med kvalitet og gode råvarer, der tiltrak Henrik til kokkefaget. Men det valg lå ikke først for, da han skulle vælge ungdomsuddannelse - ”Helt ærligt, så var jeg ikke fan af elevlønnen, men efter nogle år som salgsleder i en bistro, blev jeg klar til at tage springet og starte på uddannelsen – og det har jeg ikke fortrudt!” fortæller Henrik, som i juni skal op til sin afsluttende svendeprøve på Hotel & Restaurant på College360 i Silkeborg. Inden da skal han dog koncentrere sig om sin nuværende opgave: at køre private selskaber for 10-30 gæster ad gangen, som han kører helt selv nu. ”Før jul fik jeg en sjov og ret opgave, hvor jeg skulle lave traditionel julefrokost til 24 personer fra både Danmark og England. Jeg serverede 12 tapasretter for dem, alle inspireret af dansk julemad. For eksempel fik de hjemmelavet leverpostej.” Og ud fra alt at dømme er danskerne ikke de eneste, der godt kan lide maden, der følger med julen i Danmark.

London by choice
Henrik startede sine læretid som kok på Latinerly i Viborg, hvor han har lært rigtig meget, og det er blandt andet den viden, han bruger i køkkenet på Barrafina i dag. Grunden til, at han valgte at tage til udlandet, var fordi han gerne ville udfordre sig selv og lære endnu mere. Og det har han på ingen måde fortrudt, til trods for de mange timer i køkkenet og den sparsomme fritid. ”Det har faktisk altid handlet om mad for mig, så det gør ikke noget, at det er det, min tid er fyldt af”, siger Henrik smilende, der er blevet genforenet med sin kone, som i forvejen boede i London. ”Man skal være åben og klar til at arbejde, når man tager læretid i udlandet, men skolen har hjulpet mig meget og man får et økonomisk tilskud, så alt er gået op. Jeg vil anbefale alle at gøre det – bare tage springet. Det er så fedt!”

Ikke alene er Henrik blevet en bedre kok, han har også fået et stort netværk i kokkebranchen, som gør, at han ikke har planer om at komme hjem lige forløbigt. Han skal af sted igen, når han har fået svendebrevet i hånden.