Gør noget – ansæt en lærling nu

27.januar 2022

Bygge- og anlægsbranchen skriger lige som alle andre brancher på arbejdskraft. Alligevel har mange unge svært ved at finde en læreplads.

Arbejdsmarkedets parter og regeringen udarbejdede under trepartsforhandlingerne i 2020 nogle nye nationale målsætninger for, hvordan lærlingene skal få en bedre uddannelse til gavn for lærlingene selv, for bygge- og anlægsbranchen samt for samfundet, der som helhed har hårdt brug for dygtige håndværkere.

Helt overordnet er dette vigtigt at vide:

  1. Det er erhvervsskolernes overordnede ansvar at sikre de unge en uddannelsesaftale med en virksomhed.

  2. Uddannelsesaftalen mellem lærlingen og virksomheden skal underskrives tidligt. Jo tidligere på grundforløbet desto bedre og allerhelst inden afslutningen af grundforløbets 2. del (GF2).

  3. Fremover bliver det kun muligt at indgå 1 kort uddannelsesaftale med den samme elev.

  4. Virksomhederne opfordres generelt til udelukkende at indgå fulde uddannelsesaftaler (i modsætning til korte). Målene kommer til at få indflydelse på, hvornår og hvordan virksomhederne i fremtiden indgår uddannelsesaftaler med deres lærlinge.

Du kan læse mere på Byggeriets Uddannelser

Se filmen, der forklarer de nye tiltag, som arbejdsmarkedets parter og regeringen har aftalt for, at virksomhederne fremover tegner en uddannelsesaftale med lærlingene tidligere - og helst inden afslutning på grundforløb 2.