Marc Kaalund fra College360 vinder Oluf Brønnums Fonds Talentpris

23.september 2019

22-årige Marc Kaalund vinder Oluf Brønnums Fonds Talentpris – en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige. Med prisen følger et rejsegavekort på 50.000 kroner.

At lave mad er ikke bare et job, det er hans liv – og den store passion for gode råvarer og smagssammensætninger blev fredag honoreret, da Marc Kaalund modtog Oluf Brønnums Fonds Talentpris VEST. 

Foruden Marc Kaalund, der har gået på College360 i Silkeborg, var yderligere fire nyuddannede kokke fra erhvervsskolerne i Aarhus, Aalborg, Holstebro og Odense nominerede til prisen, som blev overrakt på Aarhus Tech.

Benene rystede, da den unge kok gik på scenen, hvor han fik overrakt prisen af bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond, Anders Brønnum-Schou.

”Det er en kæmpe ære, og jeg er virkelig taknemmelig. Det betyder helt utrolig meget med sådan en anerkendelse,” lød det fra Marc Kaalund umiddelbart efter prisoverrækkelsen. Han ved allerede, hvad de 50.000 kroner skal bruges til.

”Pengene er en kæmpe hjælp til min drøm om at komme til Kina. Jeg vil gerne på kokkeskole derovre og prøve at arbejde i en kinesisk restaurant. Jeg har været i Kina en gang før, og synes den kinesiske madkultur er rigtig spændende,” fortalte den glade prisvinder.

22-årige Marc Kaalund, der arbejder på Restaurant Uafhængig, har stået i lære på Hotel & Restaurant Fru Larsen. Og også i fritiden har han altid gang i noget med mad. Hvad enten han træner til konkurrencer eller prøver nye ting af derhjemme i sit eget køkken.

Råvarernes vej fra skov og mark og til tallerkenen er en rejse, han rigtig godt kan lide. Og han ved ikke noget bedre end at gå på opdagelse i skoven året rundt, og han har eksperimenteret med alt fra ramsløg til grannåle og bibernelle knopper. Han sylter selv og har desuden køleskab og fryser fyldt med alverdens ting.

Kreativiteten smitter af på tallerkenen, hvor han fordyber sig i de enkelte råvarer og gerne udforsker, hvor mange forskellige tilberedninger han kan lave med fx et blomkålshoved. 

At talentet er stort, beviste han allerede i elevtiden på Hotel & Restaurant Fru Larsen, hvor han imponerede Tommy Friis. ”Han er et dejligt ungt menneske, som på alle tænkelige måder har opfyldt, hvad man kunne tænke sig af en kokkeelev, og faktisk mere til. Han er præcis og målrettet og har en flair for faget, som nok skal bringe ham langt,” lyder det fra Tommy Friis. 

 

Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser - og i særdeleshed kokkefaget.

”Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Den gode madoplevelse kræver dygtige kokke - og de er en mangelvare pt. Den udvikling skal vendes, så Danmark kan fastholde sin position som gastronomisk magtcenter, og vi som gæster også fremover har noget at se frem til, hvad enten vi besøger en restaurant, et hotel eller en kantine. Og den opgave vil vi gerne give vores beskedne bidrag til,” siger Anders Brønnum-Schou.

Han håber at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen.

Arne Tang-Petersen, der er uddannelsesleder for Hotel og Restaurant på College360, er naturligvis stolt af skolens tidligere elev.

”Jeg synes, det er helt fantastisk, at Marc Kaalund har vundet prisen. Den vidner om stor ihærdighed, flid og vilje til at ville, og det har jeg den største beundring for. Prisen er med til at synliggøre, at niveauet er rigtig højt, og jeg tror, at prisen vil gøre en masse godt for Marc, men også for faget generelt,” lyder det fra Arne Tang-Petersen.

 

OM FONDEN

Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.

TALENTPRISEN

Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.

Prisen blev overrakt på Aarhus Tech 20. september