To Chief Experts fra College360 på vej til WorldSkills

16.august 2019

Danmark sender for første gang to Chief Experts til WorldSkills, der foregår 22. – 27. august i Kazan. Jens Søndergaard Hansen og Jesper Vang Falkenberg fra College360 skal lede hver deres konkurrencedisciplin i verdensmesterskabet i håndværk. De drager til Rusland med store ambitioner om topplaceringer for deltagerne fra skolen.

Til dagligt er Jesper Vang Falkenberg uddannelseschef på College360 med ansvar for de tekniske erhvervsuddannelser og EUX, mens Jens Søndergaard er faglærer for autolakererne og involveret i en lang række internationale projekter, men i de næste par uger er deres arbejdsplads flyttet til Rusland. At blive valgt til Chief Expert er en demokratisk proces i WorldSkills organisationen og dermed en tillidserklæring, der bunder i tiltro til Jens og Jespers erfaring og faglighed inden for henholdsvis autolakering og karrosseriteknik.

En Chief Expert fungerer som leder af hele konkurrencen i den pågældende disciplin og sørger for at lede den fornuftigt igennem, så deltagerne bedømmes ens og korrekt, og den dygtigste elev dermed i sidste ende kåres som vinder. Forarbejdet til WorldSkills konkurrencen har været en tidskrævende proces for dem begge, da de har været med til at godkende alt fra konkurrencens dommere til det værktøj, der må anvendes. Nu er det så endelig tid til at drage af sted til konkurrencen. For Jesper er drivmidlet ved at være en del af WorldSkills i den grad at se de unge elever præstere på et niveau, de ikke engang selv troede var muligt: ”Når de kommer til konkurrencen og finder ud af ’okay, jeg skal lige finde et gear, jeg ikke troede jeg havde,’ og de så rent faktisk gør det og leverer varen - det er fedt,” siger han begejstret. Ud over de to Chief Experts deltager College360 i konkurrencen med de to danske mestre i disciplinerne karrosseriteknik og autolakering, Simon Jacobsen og Philip Pedersen.

Med forventninger i rygsækken

Jespers forventninger til WorldSkills i Kazan er klar: ”Jeg forventer, at vores elever opnår top-10 placeringer, og hvis de får top-5 placeringer, skal de og vi være lykkelige. Eleverne går naturligvis hvert år efter førstepladsen, og det skal de også, men når de kommer til konkurrencen og ser konkurrenternes arbejde, som nogle gange ligner noget, der slet ikke kan lade sig gøre, er og skal de også være glade for en placering i top-5.” Til WorldSkills modtager de 10 første pladser en Medallion for Excellence, og deltagerne fra College360 er rejst hjem med sådan en i bagagen hvert eneste år, de har deltaget. ”Vores elever er hvert år endt i top-5, hvilket vi er meget stolte af,” siger Jesper, og Jens tilføjer: ”Vi kommer til at knokle derovre, men gevinsten er der i form af nye inputs til hverdagen og faglig viden om nye produkter og teknikker.”

 

En af verdens bedste skoler

Jens ser på konkurrencen som en ”catwalk for uddannelse”, og her har College360 helt klart noget at vise frem, mener han: ”I udlandet bliver vi ratet som en af verdens bedste skoler, hvilket vi blandt andet kan se, når vi afholder internationale træningssessioner, hvor deltagere fra hele verden kommer til os for at dygtiggøre sig.” I juni afholdt Jens og College360 netop en international træningssession, hvor 13 af de deltagere, der skal konkurrere til WorldSkills i disciplinen autolakering mødtes i Silkeborg for at lære, sparre og konkurrere – kort sagt, blive skarpere til konkurrencen i august.

For Jens er forklaringen på, hvorfor netop deres elever har så højt et fagligt niveau og klarer sig så godt i konkurrencen, på trods af manglen på både bilproducenter og lakfabrikker i vores lille land, helt klar: ”Vores elever evner at tænke selv,” siger han og fortsætter: ”De er vant til at møde op hver dag til en opgave, de skal løse, hvilket gør eleverne utroligt løsningsorienterede.”

Skaber ringe i vandet

WorldSkills er en begivenhed, der skaber ringe i vandet i form af fordele flere steder. ”Eleven får et boost i sit liv”, siger Jens begejstret og fortsætter: ”Vi ser, at deltagerne skaber sig spændende arbejdsliv som selvstændige, værkførere osv. – det er gået dem alle godt. Desuden får de undervisere, der er med, faglige inputs i form af eksempelvis klart definerede retningslinjer for, hvordan elevernes arbejde måles og vejes. Og endelig har vi jo fået et netværk af en anden verden,” fortæller Jens entusiastisk. Netop dette netværk udmønter sig i tætte samarbejder, for eksempel med lakfabrikker, hvilket Jens også ser som en af de store fordele ved at være med til WorldSkills. Via det samarbejde får underviserne et indgående kendskab til udviklingen inden for deres felt og kan på den måde være på forkant med at undervise eleverne.

Jesper er enig med Jens i, at fordelene ved at være en del af WorldSkills er mange og på flere planer. Han mener desuden, at skolen nu begynder at se en anden vigtig effekt af deltagelsen i konkurrencen, da College360 for nyligt ansatte en underviser, der tidligere har været en af skolens deltagere ved WorldSkills. ”Vi begynder nu at høste frugterne af vores engagement i WorldSkills i form af vanvittigt dygtige og engagerede undervisere, der samtidig er rollemodeller for vores elever,” mener han.

Faglig dygtighed og mental styrke

Hvad skal der så til for at klare sig så godt i konkurrencen? ”Man skal være dygtig til sit fag, man skal være hurtig og løsningsorienteret og have en mental styrke”, svarer Jesper og fortsætter: ”De elever, vi sender af sted, kan det, de skal. Det ved vi, inden de skal af sted”. Derfor prøver skolen at styrke deltagerne mentalt ved bl.a. at sende dem til internationale konkurrencer for at træne det at være et fremmed sted og at skulle konkurrere samtidig.

Jens er enig med Jesper i, at internationale konkurrencer er en meget vigtig del af forberedelsen og tilføjer: ”Og så skal vi have tid til at få en håndværker til at tænkte som en atlet. De skal have det som en sportsmand, som står klar i starthullerne. ”

Det hele går løs den 22.-27. august, hvor de to Chief Experts fra College360 skal styre hver deres konkurrence, hvor deltagere fra hele verden dyster i håndværk.

 

WorldSkills fakta

Organisationen bag WorldSkills, verdensmesterskabet i håndværk, er omfattende og har et budget på omkring 400 mio. Konkurrencen afholdes hvert andet år, og i år foregår mesterskabet 22. til 27. august i Kazan, Rusland med Vladimir Putin som protektor. En hal, der i størrelse svarer til 4 x Bella Center, er blevet bygget til at huse WorldSkills 2019. Her deltager Danmark i 13 discipliner med deltagere, som højst må fylde 22 år i det år, konkurrencen foregår.