Elever fra Handelsgymnasiet og Silkeborg Ungdomsskole som udbrydere

Elever fra Handelsgymnasiet og Silkeborg Ungdomsskole som udbrydere

Eleverne fra de to skoler har samarbejdet på tværs om fænomenet escape rooms. Det har de gjort i regi af Campus Bindslevs Plads samarbejdet med temaet Tidspres.
Projektet har været et samarbejde mellem de to uddannelsesinstitutioner og Silkeborg Bibliotekerne, og forløbet har været delt i to. Eleverne var før påske på en fælles tur til Escape Factory i Aarhus. Her samarbejdede eleverne i mindre grupper, sammensat på tværs af skolerne, i escape rooms om de gåder, der viste dem vej ud i friheden igen, alt sammen under tidspres. I den anden del har eleverne i to dage samarbejdet i CampusHuset om at skabe deres eget escape room, hvorefter grupperne pitchede deres idé for et dommerpanel, som kårede en vinder.
Tips til spænding og plot
De to dage i CampusHuset blev sparket godt i gang med et spændende og relevant oplæg om krimigenren ved Rebekka Andreasen, der bl.a. arbejder som mentor for krimiforfattere. Her fik eleverne bl.a. inputs til, hvordan man laver et godt krimiplot, og til hvordan man skaber spænding. Med det i bagagen kunne eleverne gå ud i de mindre grupper og arbejde med netop deres vision for et escape room.
Dygtige elevers legeplads
Escape rooms er blevet populære de senere år som et middel til teambuilding og underholdning, men også som de dygtige elevers legeplads. Der er blandt andet eksempler på, at escape rooms bruges som en kreativ legeplads for særligt dygtige elever, og det er den tankegang, der ligger bag de to Silkeborg-skolers projekt. Det kræver overblik, kreativitet og nytænkning at udtænke et plot, skabe de tilhørende gåder og forme de omgivelser, der understøtter både plot og gåder – alt sammen inden for rammerne af et tidspres. Denne udfordring har eleverne siddet med og løst i to dage i CampusHuset. Her har tiden også været knap, hvilket betød, at eleverne har arbejdet ret så aktivt med emnet.
”Det har været spændende og lærerigt”
Andreas, Fie, Mia, Sofie og Helena fra Handelsgymnasiet og Emma, Fatima fra Ungdomsskolen har været en gruppe hele vejen gennem projektet, og de synes, at det har været både spændende og lærerigt. ”Det har været udfordrende at få gåderne til at gå op inde i rummet, men det har været vildt sjovt at finde på”, siger Helena. ”Vi har lært at tænke ud af boksen”, tilføjer Fie. Eleverne er enige om, at de også har lært rigtigt meget om samarbejde, da de ikke kendte hinanden, da de blev sendt ind i et escape room og skulle arbejde sammen om et fælles mål. ”At skulle blive enige om en idé iblandt mange forskellige og sige til, hvis noget var en dårlig idé, har lært os meget om samarbejde”, mener Andreas.
Bedste escape room kåret
Modgift, koder, hængelåse, dukkehoveder - gåder og rekvisitter var mange og kreative, da visionerne for gruppernes escape rooms blev pitchet for et dommerpanel, bestående af repræsentanter fra Silkeborg Bibliotek, Kultur og Frihed, Silkeborg Kommune og Højmarkskolen. Sidstnævnte overvejer at skabe et escape room, for deres elever og fik dermed gode idéer at bygge videre på. Spændingen var stor blandt eleverne, der havde arbejdet intenst med opgaven, mens dommerne voterede. Vindergruppen blev belønnet for deres idé om at være endt i et fangehul med somaliske pirater som fangevogtere og med kun en time til at slippe ud ved at finde en række ledetråde og løse de tilhørende koder.
