Handelsgymnasiet – mere end en uddannelse

Handelsgymnasiet – mere end en uddannelse

På HHX i Silkeborg er der noget for enhver smag, hvis man gerne vil krydre sin gymnasieuddannelse med lidt ekstra, og pakken bliver hele tiden udvidet. Gymnasiet har i mange år haft en særlig klasse for elever der dyrker sport på eliteplan og sendt elever til det akademiske talentforløb ATU. Men i de seneste år har skolen også sat gang i en række nye tilbud, der giver eleverne mulighed for at prøve deres faglighed af i praksis.
Virkeligheden ind i skolen og skolen ud i virkeligheden
Der er aldrig langt fra teori til praksis på Handelsgymnasiet Silkeborg. Gennem virksomhedsbesøg, cases og oplæg fra erhvervsfolk kobles fagenes teori til den virkelighed, de skal anvendes i. Det giver en samfundsorienteret gymnasieuddannelse med blik på den fremtid eleverne møder efter de 3 år på skolebænken.
Det er denne tætte kobling mellem teori og praksis Jakob Mørk Christiansen, som er lærer og studievejleder på Handelsgymnasiet Silkeborg, bygger videre på, når han inviterer eleverne til at blive tutorer for brobyggere og nye elever på skolen: ”Det er nogle helt andre kompetencer, man træner, når man pludselig står, og skal holde oplæg for 150 folkeskolelever eller har ansvaret for en hel lektion med et hold brobyggere”, fortæller han.
For at tilbyde noget ekstra til nogle af skolens mest motiverede elever har han være med til at skyde en række nye aktiviteter i gang, der supplerer de øvrige talenttilbud, som skolen har. ”Nogle af vores elever er så dygtige, at det engang imellem giver mening at hive dem ud af den almindelige undervisning, og tilbyde dem noget andet”, fortæller han.
At være ambassadør, tutor eller kommunikatør giver kompetencer til fremtiden
Eleverne kan f.eks. blive Ambassadører og være med til at repræsentere skolen ved uddannelsesmesser og lignende, blive Tutorer og stå for undervisning og sociale arrangementer for brobyggere og nye elever, eller blive del af et elev-kommunikationsteam og bl.a. producere videoer til skolens sociale medier.
Jakob Mørk Christiansen fortæller, at det er nogle helt andre ting eleverne lærer ved at melde sig til nogle af de ekstra tilbud på skolen. ”De træner leder- og kommunikationskompetencer, de øver sig i at planlægge forløb og i at tage ansvar, alt sammen ting de kan bruge, når de vender tilbage til undervisningen i klasserne, i deres fritidsjobs, og når de engang skal læse videre eller have et job”.
Fælles for de forskellige tilbud er, at det er elevernes motivation, der er styrende for, hvad der skal foregå, og der bliver lynhurtigt skabt et stærkt fællesskab på de forskellige teams, der gør det sjovt for eleverne at være med.
”Vores elever er meget dygtigere end os”
Jakob Mørk Christiansen og hans kolleger er med til at koordinere opgaverne, men eleverne bestemmer i høj grad selv, hvad de har lyst til at lave. ”Vi opstiller rammerne, og så udfylder eleverne dem” fortæller Jakob Mørk Christiansen, og fortsætter ”vores elever er jo meget dygtigere end os til f.eks. at lave video eller finde på sjove aktiviteter for de nye elever, så vi lærere fungerer som en slags konsulenter, mens eleverne selv har fingrene i opgaverne”.
Jakob Mørk Christiansen ønsker netop, at de ekstra tilbud skal være en slags frirum, hvor eleverne kan få lov til at afprøve de ting, de lærer i undervisningen i virkeligheden. ”Vi kan mærke, at de vokser virkeligt meget af det ansvar de får” fortæller Jakob Mørk Christiansen.
Alle tilbuddene er frivillige for eleverne at deltage i, og hvis man er med på f.eks. kommunikationsteamet melder man sig til de enkelte aktiviteter fra gang til gang, så man selv kan vurdere, om man har tid og overskud til at deltage.
”Aktiviteterne er et supplement til det almindelige skolearbejde, og skal ikke presse eleverne. Derfor er det også altid op til dem, om de har tid og lyst til at være med” fortæller Jakob, og fortsætter ”men ofte går der ikke mere end 2 minutter, fra jeg har lagt en opgave ud til eleverne, før end de første 10 har meld sig til”
Eleverne fortæller…
”Sportsklassen giver mig de optimale rammer til at dyrke min sport”
Sebastian Kolze Changizi har siden han var 12 år brugt alt sin fritid på at cykle, og hans drøm er, at han skal være fuld tid på cyklen, når studenterhuen er i hus til sommer. Derfor var det vigtigt for ham at vælge en ungdomsuddannelse, der gav plads til, at han kunne dyrke sin sport på eliteniveau. Og den mulighed fandt han i sportsklassen på Handelsgymnasiet Silkeborg, som udbydes i samarbejde med Team Danmark og eliteSilkeborg. ”Til januar skal jeg forhåbentlig på træningslejer i Spanien, og det er ikke noget problem. Det bliver der bare gjort plads til i skemaet” fortæller han og forklarer, at også det at gå i en klasse, hvor alle dyrker sport på højt plan, er en stor fordel, da der er en helt anden forståelse for de prioriteringer, man må lave, for at få det til at hænge sammen. ”Det er lige som at passe et arbejde ved siden af skolen” fortæller Sebastian Kolze Changizi, og uddyber ”i sæsonen træner jeg cirka 22 timer om ugen og er til løb hver lørdag-søndag, så der er ikke meget tid til vennerne eller til gå i byen”.
”ATU hjælper mig med at udvide min faglige horisont”
På 1. år blev Jasmin Frauendal Jensen prikket på skulderen af en af sine lærere, der anbefalede hende at søge ind på Akademiet For Talentfulde Unge - et tværfagligt, akademisk talentprogram for gymnasieelever. Jasmin Frauendal Jensen havde altid haft en interesse for naturvidenskab, men hun valgte Handelsgymnasiet, fordi fagene passede bedre til hendes fremtidsplaner, så ATU var en oplagt mulighed for at få lov at snuse til naturvidenskaben. På ATU er der både obligatoriske arrangementer, som f.eks. træner elevernes studiefærdigheder og valgfrie arrangementer, hvor eleverne kan vælge mellem en lang række aktiviteter med alverdens temaer. ”Sidste år var jeg f.eks. til et foredrag om hvalernes sang i Søauditorierne på Aarhus Universitet. Muligheden for også at snuse til noget naturfagligt gør, at jeg ikke er nødt til at begrænse mig selv fagligt” fortæller Jasmin Frauendal Jensen.
”Ambassadør, tutor og kommunikatør – ved at påtage sig ansvar får man ting til at ske”
Først meldte Mathilde Møller Jensen sig ind i Handelsgymnasiets eventudvalg. Så elevrådet. Så ambassadørerne, tutorerne og endelig også kommunikationsteamet. I første omgang var det tanken om at være med i et fællesskab på tværs af klasser og årgange, der tiltalte hende, men nu har hun også fået smag for det ansvar og indflydelse, der følger med. ”Når jeg er tutor, er jeg med til at sørge for, at de nye elever får en god start på deres skoletid eller hjælper brobyggere med at vælge den rigtige ungdomsuddannelse, ved at fortælle om, hvad Handelsskolen står for” fortæller Mathilde Møller Jensen, og forklarer, at hun har lært, at hun kan få ting til at ske, ved at påtage sig opgaverne og det ansvar der følger med.