Hvordan forvandler man en HHX-student til en højskole-elev?

13.september 2019

Det spørgsmål skal to HHX-klasser på 3. årgang arbejde med det næste stykke tid i faget afsætning. For at kickstarte projektet fik de to klasser mulighed for at være højskoleelever for en dag på Nørgaards Højskole i Bjerringbro. Her fik eleverne lov til at smage på højskolelivet, da de deltog i morgensang med strofer fra højskolesangbogen efterfulgt af ”små bidder” af de fag, som højskolen tilbyder i form af workshops som filmskuespil, musik, dans, kultur, foto, adventure-sport og friluftsliv. Eleverne oplevede også atmosfæren i højskolens spisesal, da de spiste frokost i selskab med de nuværende højskoleelever.

Samarbejdet med højskolen giver eleverne mulighed for at arbejde virkelighedsnært med en reel problemstilling. Lige nu kommer 75 % af højskolens elever fra det almene gymnasium, STX, og Karen Friis, som er forstander på Nørgaards Højskole, så gerne en mere mangfoldig elevsammensætning, for som hun siger: ”Det er lettere at skabe en interessant diskussion om, hvordan vi indretter vores samfund, hvis diskussionsparterne ikke ligner hinanden”. Derfor er elevernes opgave at brande højskolen med dem selv som målgruppe. Når eleverne er færdige med projektet, skal de præsentere dette for højskolen, som vil bruge det bedste af elevernes projekter i markedsføringen, når der skal optages nye elever til efteråret.

Projektet fik en god start med glade og åbne elever, der fik en masse ind på oplevelseskontoen, idet de færdedes i et miljø og inden for nogle emner, som var langt fra det, de er vant til. Eleverne tog dog udfordringen sejt op og fik sunget, ’stompet’, danset og klatret sig gennem dagen med højt humør. Med dette indblik i højskolelivet er HHX-eleverne nu klar til at tage hul på projektet.