Brug vand og sæbe, før du bruger håndsprit

27.marts 2020

På Teknisk Gymnasium på College360 i Silkeborg er underviser Inge Findorf gået kreativt til værks i forhold til at bruge kemiundervisningen til at give eleverne viden om, hvordan man mindsker smitte med Corona. Hun har fået sine 2. års klasser i kemi til at lave 3 små hjemmeforsøg ved køkkenbordet med ingredienser, som findes i de fleste husholdninger - nemlig vand, olie, eddike, flydende opvaskemiddel eller sæbe og stødt peberblanding.

For at kunne udføre forsøget har eleverne fået tilsendt en opgavetekst med angivelse af materialer og forsøgsvejledning. Skulle eleverne være forhindrede i at udføre forsøgene, er der lagt links til film ud til dem, hvor de kan se, hvad der sker i forsøgene. Eleverne har filmet deres egne forsøg og derefter besvaret en række spørgsmål.

Derefter skal eleverne undersøge hvad håndsprit indeholder og tage stilling til den mest effektive måde at forebygge smitte på.


”Min intention med forsøget var at vise eleverne vigtigheden af, at vi bruger sæbe, når vi vasker hænder, inden vi spritter dem af. Jeg håber, at pointen med at mindske smitten med Corona ved at vaske hænder gik op for eleverne samtidig med, at vi behandler kemiske emner på en virkelighedsnær måde, der får teorien til at give mening for eleverne”, fortæller Inge Findorf.