Da verden ændrede sig for evigt

Da verden ændrede sig for evigt

Det er titlen på én af de nyhedsartikler som 1.x. på HTX på College360 i Silkeborg har produceret i et danskforløb. Eleverne har påtaget sig rollen som journalisten, der i 2029 ser tilbage og skriver en artikel om Coronapandemien i 2020.
Lige inden COVID19 vendte op og ned på vores og vores elevers hverdag, var Mathilde Hørup Noer, der underviser i dansk på Teknisk Gymnasium Silkeborg, sammen med sin klasse 1.x. begyndt på et danskforløb kaldet ”medier, nyheder og den digitale tidsalder”. I løbet af de virtuelle timer har hun sammen med klassen arbejdet med mediehistorie og historier i medierne, og set på, hvordan nyheder og reklamer er opbygget.
”Jeg havde planlagt dette forløb, inden vores undervisning blev rykker ind i det virtuelle klasselokale”, fortæller Mathilde Hørup Noer,” men da vi pludselig ikke længere havde samme adgang til fysiske aviser eller kunne holde klassediskussioner (uden at vores virtuelle platforme går helt amok), så valgte jeg i stedet at anvende noget af klassens energi og tid på at omsætte teoretisk viden til praktiske erfaringer”.
”Eleverne fik først en forsmag på vinklinger af nyheder, nyhedskriterier og en indføring i avisartiklens mange fagbegreber, som de skulle implementere i deres egen fiktionaliserede artikel omkring den virus, der har ramt hele verden. De fik stillet opgaven at skrive om Coronavirussen som en historisk begivenhed set fra årstallet 2029, hvor pandemien er kommet så meget på afstand, at den ikke længere ses som en sensationel nyhedshistorie”, beretter Mathilde Hørup Noer.
”De skulle huske at inkludere en rubrik, underrubrik, manchet og mellemrubrikker samt finde på deres egen vinkling på nyhedshistorien, så de kunne sætte deres personlige præg på den. Udover at konkretisere deres danskfaglige læring, var denne opgave også ment som en mulighed til at reflektere over deres egen og Danmarks situation i grupper, hvor de havde hinanden til at dele deres tanker og viden med.
Nogle af artiklerne tager udgangspunkt i vores samfundsøkonomiske situation, hvor andre tager udgangspunkt i deres egen hverdag, hvor nedlukningen gør, de ikke længere har skolen og fritidsinteresser som et samlingspunkt for deres fællesskab. Det er til gengæld noget, jeg prøver at veje op for i min undervisning ved at lave projekter, der kræver, at man arbejder sammen (hver for sig selvfølgelig) og ved at afslutte min undervisning med, at få eleverne til at lave memes om, hvad de har lært i dagens lektion, så der er noget at smile af hver gang, de går fra mine timer. Er du blevet træt af at læse den ene deprimerende artikel efter den anden om coronahverdagen, kan jeg klart anbefale elevjournalisternes bud på nyhedshistorier.
Læs elevernes historier her