En helt anderledes måde at gå i skole på

En helt anderledes måde at gå i skole på - Masterclasses 2021

2. og 3.g elever på HTX har mulighed for at deltage i en række Masterclasses. Masterclass er et afbræk fra den sædvanlige undervisning, hvor eleverne kommer i dybden med et emne, der har deres interesse. Eleverne kan fordybe sig i spændende temaer efter eget valg sammen med elever fra andre klasser med samme interesseområde.
Det er nogle gode dage, hvor eleverne oplever en helt anderledes måde at gå i skole på og mange nye udfordringer. I år kunne eleverne vælge mellem mange spændende masterclasses.
Spiludvikling og gamification
I denne masterclass kan eleverne lære at bygge deres eget 2D-computerspil i programmet Unity3D. Eleverne vil arbejde meget praktisk, og der er mange muligheder for at gøre deres spil personlige og unikke.
Programmeringen i spillet vil vi lave på en simpel måde, hvor man ikke behøver at skrive kode, men blot kæde objekter sammen. For de elever, der allerede er gode til C#, bliver der mulighed for at lave mere avancerede ting.
Eleverne vil også lære om gamification, som handler om at bruge spilelementer andre steder end i spil. Gamification-delen handler om at se på eksempler på motivations-apps, og hvordan de anvender spilelementer.
Lær at kode din egen hjemmeside – helt fra bunden
Eleverne kommer igennem en lang række lektioner, hvor de vil lære at kode HTML/CSS og måske Javascript. Eleverne starter fra bunden med de grundlæggende HTML-koder, og slutter af, når de har lært at lave deres helt egen simple hjemmeside.
HTML er typisk det, man starter med at lære, hvis man gerne vil i gang med en hjemmeside, webshop, eller blog. Det kan dog være en god idé lige at få en generel forståelse af HTML, se: Hvad er HTML? Undervisningen tager udgangspunkt i videolektioner og eleverne arbejder eget tempo og koder, og når så langt de kan.
Dans
Eleverne skal undersøge, hvordan musik, krop og bevægelse kan arbejde sammen. Der arbejdes med forskellige stilarter herunder ballet, hiphip, jazz og moderne, hvor eleverne lærer nogle af de trin, teknikker og bevægelser, der typisk er forbundet med dem. Derefter arbejder eleverne med koreografi, hvor de prøver at sammensætte nogle af de teknikker, de har lært samt nye bevægelser, der passer til musikken og til dem. Til sidst i masterclass’en får eleverne muligheden for at lave deres helt egen koreografi, som ligger i forlængelse af den, der tidligere er lært.

Lyd og transmission
Hvad er lyd egentlig, og hvordan arbejder man med det? Hvordan får man lyd til at fungere bedst i en højttaler, og hvad er et højttalerfilter egentlig?
De fleste har sikkert en lille højttaler, de bruger til at spille musik fra deres mobil. Men hvad kan man gøre for at få en bedre lydgengivelse, end den lille højttaler er i stand til at afgive? Måske spiller eleven på et instrument og vil vide lidt om hvordan, man arbejder med lyd?
Eleverne vil i timerne lære noget om filterteknik, arbejde lidt med komplekse tal og bygge filtre af forskellige ordener. De kommer også til at arbejde med transmission af lyd og opbygge deres egen sender og modtager.
Bose-Einstein Kondensater - et kvantemekanisk fænomen
Kvantemekanikken er forunderlig og står nok som en af de discipliner i fysikken, som stadigvæk er svær at begribe, men mindst lige så fængende. Et af de interessante kvantemekaniske fænomener er de såkaldte Bose-Einstein Kondensater; når en gas af atomer køles til ekstremt lave temperaturer i nærheden af det absolutte nulpunkt, udtværes atomerne. Herved mister de deres identitet og smelter sammen til ét stort superatom kaldet et Bose-Einstein kondensat. Dette fænomen blev forudsagt af Einstein og Bose i kvantefysikkens barndom, men blev først opnået i laboratoriet for ganske få år siden. Ved at deltage i denne masterclass får eleverne muligheden for at få indblik i fysikken bag Bose-Einstein Kondensater og en forsmag på kvantemekanikken.
Og som en unik mulighed følger der i forløbet også en ekskursion til Aarhus Universitet, hvor vi får et foredrag om emnet, udfører PC-øvelse med relateret data og et besøg i kvantegaslaboratoriet.

Filmhistorie og -æstetik
Eleverne skal I dette ‘crash course’ se på spillefilmens historie fra den spæde start i 1800-tallet til Hollywoods guldalder og frem til moderne film og deres udtryk. Undervejs vil eleverne se et par spillefilm og en dokumentarfilm, og de vil også se på, hvordan man afkoder film (filmens sprog). Derudover har kurset også en ”hands-on” tilgang, da eleverne selv kommer til at producere en film og, selvfølgelig, vise den for holdet.
Fysik og billeder
Hvordan fungerer det der røntgen egentlig? Det er jo meget praktisk for lægerne at kunne se, hvor og hvordan en knogle er brækket, for at de kan sætte den sammen igen, og den også heler rigtigt. Men hvordan kan det være, at vi kan se ind i vores krop og se knogler på et billede? Her kan fysik give en forståelse af, hvordan sådan et billede bliver til.
Meget af den måde vi bruger billeder i diagnosticering i dag er baseret på fysik og forståelsen af fysik. Så denne masterclass er i høj grad anvendelsesorienteret fysik og fysik, der bliver brugt i hverdagen. Nøgleord til denne masterclass er - fysik, røntgen, CT-scanning, X-ray.
Vi takker alle elever og undervisere for nogle super spændende dage med højt engagement og masser af ny læring i Masterclasses 2021. Vi glæder os allerede til næste Masterclasses på Teknisk Gymnasium.