HTX’ere repræsenterer Danmark i Mexico

Fire elever og en lærer er lige nu i Mexico City, hvor de skal deltage i First Globals årlige robotkonkurrence, som tiltrækker elever fra hele verden.

Alexander Førgaard Nielsen, Frederik Broni Rasmussen, Rasmus Hebsgaard fra 3.Z og Jakob Lykke fra 2. YZ fra Teknisk Gymnasium på College360 udgør det eneste danske hold i robotkonkurrencen.
Robotter i fremtiden
De fire elever har brugt to måneder på at bygge og forfine robotten i både hardware og software - ”Efter to uger havde vi allerede grundideen til robotten på plads, så resten af tiden har vi brugt på at bygge og tilpasse. Vi har for eksempel været nødt til at bygge en ny klo til robotten, da den første udgave ikke fungerede”, fortæller Rasmus Hebsgaard, der har sat robotholdet med klassekammerater, som kunne løse opgaven på bedste vis. Han har selv koncentreret sig om at udvikle softwaren, så da han skulle på jagt efter holdkammerater, var det vigtigt at finde nogle, der både kunne bygge hardware og sparre om softwaren.
HTX-drengene, der alle er ret vilde med robotter og også gerne vil arbejde med robotter i deres fremtidige arbejdsliv arbejde, har bygget robotten ud fra et kit, som First Global har sendt dem og alle andre deltagende hold. De må kun bruge de dele, der er i kittet, så det har været op til deres kreativitet at bygge robotten, som skal kunne transportere og placere kasser på bestemte pladser og starte en vindmølle.
Navnet til robotten har de ikke helt på plads endnu, men de har været omkring de klassiske og oplagte navne som Robert eller Roberta. ”Vi skal flyve i mange timer, så der kan vi komme på det helt rigtige navn”, siger drengene. Med eller uden navn, så skal robotten i kamp flere gange i løbet af ugen. De kan som sådan hverken vinde præmier eller podiepladser, da konkurrencen mere handler om robotteknologi, udvikling og ikke mindst samarbejde mellem deltagerne.
OL for robotter
First Global, som er en amerikanskbaseret NGO, arrangerer denne internationale robotudfordring hvert år for at vække unges interesse for STEM – Science, Technology, Engineering & Mathematics. Målet er at motivere og aktivere unge over hele verden til at gøre en forskel gennem robotteknologien nu og i fremtiden. I år er turen fra Silkeborg blevet til i samarbejde med Universal Robots fra Odense, der siden 2005 har udviklet og produceret industrirobotter.
Underviser Niels Mathiesen skal af sted for anden gang til First Globals robotkonkurrence. Sidste år var han med en anden gruppe elever i Washington DC, og han er ikke tvivl om værdien af oplevelsen for eleverne, da det på mange måder ligner OL, hvor man oplever sammenhold på tværs af kulturer og landegrænser. Udover den store kulturelle oplevelse lærer eleverne også en masse. ”De lærer utroligt meget om samarbejde, både internt i teamet, men også med andre fra andre kulturelle baggrunde, idet at hver kamp sker i en alliance med to andre nationer. Og i kampen handler det om at samarbejde og score så mange point som muligt til alliancen og dermed også til ens eget team”, fortæller Niels Mathiesen. Det danske hold skal samarbejde med to andre hold fra andre lande og om at finde den bedste taktik til at løse opgaven og dermed score flere point end de tre hold, de kæmper imod.


