Kunstig intelligens og skak – Hvem tænker bedst – du eller din computer?

Kunstig intelligens og skak – Hvem tænker bedst – du eller din computer?

08.februar 2019

120 unge fra Teknisk Gymnasium (HTX) på College360 mødtes i dag i CampusHuset på Bindslevs Plads til en spændende temadag med fokus på den nyeste udvikling inden for kunstig intelligens og skak. Gymnasieleverne fik mulighed for at prøve kræfter med de kunstige intelligenser og spille skak i forskellige afskygninger og samtidig blev første runde af skoleskakmesterskaberne afholdt.

”Skak er ikke bare et brætspil. Skak handler om kompetencer, der kan bruges under studiet, i karrieren og i livet”, fortæller Jesper Simony Breining fra Teknisk Gymnasium, som var arrangør og oplægsholder på dagen. ”Skak lærer eleverne at kunne håndtere kompleksitet, finde løsninger, planlægge deres tid og bruge deres forestillingsevne. På HTX har vi gennem nogle år anvendt skak som et læringsredskab til at styrke elevernes studiekompetencer i forhold til f.eks. planlægning, hukommelse, kreativitet og kalkulation. Vi udbyder derfor forløb om skak i undervisningen, og desuden kan eleverne spille skak i vores skakklub, så det også bliver et socialt redskab”.

Teknisk Gymnasium afholder hvert år skolernes skakdag, hvor første runde af skoleskakmesterskaberne gennemføres. ”I år havde vi valgt temaet skak og kunstig intelligens, fordi netop skak har været slagmarken for 1. generations kunstig intelligens-programmer”, fortsætter Jesper Simony Breining.

Kunstig intelligens er videnskaben og ingeniørkunsten at lave intelligente maskiner - særligt intelligente computerprogrammer, der er i stand til at overveje, lære og tage beslutninger på samme niveau som et menneske. Kunstig intelligens er en direkte oversættelse af det engelske artificial intelligence og ofte benyttes den engelske forkortelse "AI".

 

HTX - eleverne fik i dag indsigt i den nyeste udvikling inden for kunstig intelligens under et temaoplæg med titlen ”Skak og kunstig intelligens – Hvem tænker bedst – du eller din computer?”, hvorefter de fik lejlighed til at spille skak og relaterede spil.

Derefter fulgte et oplæg om den nyeste generation AI, som er selvlærende og efterligner netværket af neuroner i den menneskelige hjerne. Det blev givet eksempler på, hvordan disse ”kunstige hjerner” tænker og handler i skak og i populære computerspil som f.eks. StarCraft 2.

På Teknisk Gymnasium på College360 undersøger man i øjeblikket muligheden for at lave en ny studieretning med fokus på kunstig intelligens, hvor business intelligence-virksomheden Solitworks fra Aarhus allerede har meldt sig på banen som potentiel partner.

”AI er et kæmpe vækstområde i forhold beskæftigelse og økonomi på verdensplan, og der er brug for ingeniører inden for AI software og generel programmering. HTX vil være derfor være på forkant med udviklingen og klæde vores elever på til fremtiden”, udtaler rektor Peter Grønlykke.

Efter de spændende oplæg fulgte de første kampe i Skak Superligaen for klassehold. Fem klasser spillede internt for at finde en vinder, hvorefter vinderne mødtes.

Hele første og anden årgang fra HTX deltog i årets skakturnering i CampusHuset, og man arbejder på at udvide skakturneringen, så alle deltagende skoler i Campus Bindslev Plads får mulighed for at deltage i et fælles arrangement.