Eleverne arbejder på højtryk i værkstederne og laboratorierne på HTX

25.april 2022

I disse dage er der masser af summen i alle værksteder og laboratorier på HTX. 3.g-eleverne er nemlig i fuld gang med at lave deres afsluttende teknikfagsprojekter.

Eleverne har i 3. G valget mellem teknikfag inden for; Byggeri, Energi og Arkitektur, Proces, Levnedsmiddel og Sundhed eller inden for Robotteknik. De vælger ud fra deres interesse og har 6 uger til at arbejde med projektet og de arbejder i små grupper. Den sidste uge i projektet er der fuld skema i værkstederne, hvor der arbejdes med det konkrete produkt.

Et byggeri med flere funktioner
I byggeværkstedet er eleverne i fuld gang med at lave udsnit fra forskellige huse og andre byggeprojekter, som viser deres innovative tilgang til taglægning, murerarbejde og bygningskonstruktioner. Her bliver der bygget lavenergihus med erhverv, hvor erhvervet enten er dagplejer eller kunstner, hvor der er fokus på lysforhold og hvordan erhvervet kan spille sammen med familielivet. Sommerhus på en grund i Silkeborg og med fokus på inddragelse af naturen. En skovbørnehave ved de små fisk i Sejs og et Tiny house med fokus på, at rummene skal have flere funktioner.

 

 

En masse spændende produkter
Maskinværkstedet emmer af koncentration, og eleverne er fuldt fokuseret på at få skåret de rigtige plader ud, boret huller, samt målt og tjekket efter de tekniske tegninger. Projekterne er mangeartede. Eleverne arbejder blandet andet på at bygge vindtunnel, kasse til terrarier til blandt andet beskyttelse af elektronik, en fleksibel fiske måler til måling af fiskens vægt og længde, som skal anvendes af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og en masse andre spændende produkter.

 

 

I elektroniklaboratoriet er energien også høj, for her er eleverne i fuld gang med at sætte strøm til og programmere deres løsninger.

 

 

Samarbejde på tværs 
Proceslokalerne er ingen undtagelse. Her er der både gang i køkkenet og laboratorierne. Eleverne arbejder sammen på tværs, og bruger hinandens projekter til at undersøge processerne i dem.

I laboratoriet undersøger et par af eleverne fedtprocenten i deres hjemmelavet fyldt chokolader. Andre arbejder med tilsætning af kemiskstof i kakao så bundfald undgås.

 

 

Afslutning og Eksamen
Når eleverne er færdige med de praktiske produkter og undersøgelser står det på færdiggørelse af rapportskrivningen samt aflevering af produkt og rapport. Herefter er det ”bare” at ventet inden eleverne skal op til eksamen i teknikfagsprojekterne.