Støt dit barn i uddannelsesvalget ved at stille åbne spørgsmål

Støt dit barn i uddannelsesvalget ved at stille åbne spørgsmål

Vejledning om uddannelse bør ifølge forskere have mere fokus på vejen til beslutningen i stedet for fokus på selve uddannelsesvalget. Det er vigtigt, at du som forældre understøtter, at dit barn forholder sig åbent og nysgerrigt og ikke træffer valg om ungdomsuddannelse, før I kender til de forskellige uddannelsers faglige indhold, arbejdsmetoder og muligheder for videreuddannelse og job. Nogle gange viser drømmeuddannelsen sig at være en helt anden, end den man troede.

I løbet af 8., 9. og 10. klasse møder grundskoleeleverne ungdomsuddannelserne mange gange. Det sker gennem indtroduktionskurser/brobygning, undervisningsforløb i klassen og på ungdomsuddannelserne, åbent hus og praktik. 

Gennem åbne spørgsmål før, under og efter disse møder kan du hjælpe dit barn til at reflektere over deres personlige udbytte af de forskellige aktiviteter og møder. På den måde sætter I sammen fokus på vejen til beslutningen - læringen - i stedet for uddannelsesvalget.

Forskere fraråder forældre at stille spørgsmålet: ”Var det så noget for dig?”, når barnet f.eks. har været i brobygning, eller man sammen har været til åbent hus på en ungdomsuddannelse. Årsagen er, at du som forælder afkræver dit barn et svar, før han/hun selv har det.