Oplæg ved politiet

FOKUS PÅ DEN DIGITALE DANNELSE OG TRIVSEL PÅ HTX

Nyheder | FOKUS PÅ DEN DIGITALE DANNELSE OG TRIVSEL PÅ HTX

16 jan. 2023

HTX

I december måned blev der, på HTX, afholdt et forløb om digital dannelse, hvor eleverne var til forskellige foredrag, der havde til opgave at oplyse om effekter og konsekvenser i digital adfærd. Der var hverken tale om opdragelse eller skræmmekampagner. Formålet var at oplyse.

Designet til at kræve vores opmærksomhed
I bund og grund handler det ikke så meget om den digitale dannelse længere, hvis du spørger foredragsholder, Christian, fra Center for Digital Pædagogik. Det handler om digital trivsel. Han formåede især at tale til de unge elever i stedet for at løfte sin pegefinger over dem. De unge har for længst vænnet sig til at digitaliseringen er en del af deres hverdag. Derfor er der fokus på at nuancere debatten, og skabe værktøjer til at begå sig i den digitale verden, fremfor at lave skræmmekampagner. 

HTX-eleverne reflekterer over deres digitale ageren
Eleverne var særligt optagede af en af de informationer, de kunne tage med sig fra dagen; at sociale medier faktisk kræver en form for brugerbetaling, selvom de umiddelbart er gratis. Det er noget som HTX-underviser Marie Søndergaard efterfølgende har kunnet mærke på sin undervisning. ”Eleverne efterspørger flere værktøjer til, hvordan de sikrer sig i den digitale verden. Der er også mange der gerne vil vide mere om GDPR nu, så det kan jeg tage op i min undervisning”. Generelt har emnet vist sig at være relevant for eleverne. De reflekterer nemlig over deres digitale ageren, og hvor meget de selv kan bestemme over den.

Du betaler for at bruge gratis medier
Især gjorde et oplæg fra softwarevirksomheden Systematic indtryk. Foredragsholderen Nicolai Wulff Boldsen satte fokus på emnet: hvorfor er det gratis at bruge de sociale medier? Fordi du betaler med en anden valuta. Dine personlige data. De fleste af os tænker ikke over, at vi bytter vores personlige data, for at kunne bruge medier som Instagram, Facebook og TikTok.

Hvor meget ved Google om dig?
En efterfølgende evaluering på forløbet viste, at eleverne generelt var blevet meget mere bevidste om prisen de betaler, når de benytter en gratis digital service. De ved nu, at de ikke længere er kunden hos udbyderen af et gratis socialt medie, de er det produkt, som virksomheden bagved tjener penge på. Og det er noget, som underviser Marie ikke tror er helt tilfældigt. ”Mange af vores elever på HTX interesserer sig for emnet i forvejen, de tænker f.eks. over, hvor meget store virksomheder som Google egentlig ved om dem”. Og de – Google - ved en hel del, hvis du ikke tænker over at ´slette dine spor´. Digitale platforme, som Google, Facebook, Instagram og TikTok kan nemlig indsamle og lagre informationer om hvad du søger efter og hvor du søger fra. Disse informationer bruger de som en del af deres forretningsstrategi.

Et givende forløb, der satte tankerne i gang
Ud over foredragene fra Center for Digital Pædagogik og Systematic, var der også foredrag fra politiet med fokus på digitale krænkelser og rettigheder. Alt i alt havde både undervisere og elever fra HTX et givende forløb, der satte gang i nogle spændende refleksioner. 

04 jan. 2024

Kom til Åbent Hus

Lørdag, den 13. januar 2024 fra kl. 10.00 - 13.00 holder College360 Åbent Hus på alle uddannelser.

HTX

13 jan. 2023

Offentlige foredrag i naturvidenskab på HTX i Silkeborg

Teknisk Gymnasium Silkeborg er i vinteren / foråret 2023 vært for livestreaminger af Aarhus Universitets Offentlige foredrag i Naturvidenskab.

HTX

26 sep. 2022

Teknisk Gymnasium inviterer lokale piger til Girls Day in Science

Besøg os

Vi afholder jævnligt informationsarrangementer, hvor du har mulighed for at besøge os og stille alle dine spørgsmål. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for vejledning eller ønsker en rundvisning.