Gruppearbejde i laboratorium

Studie- og ordensregler

Studie- og ordensregler | Studie- og ordensregler på HTX

Du kan se frem til 3 år, hvor vi har fokus på din faglige og personlige udvikling, mens du samtidig får nye venner – det glæder vi os til at opleve sammen med dig.

Uanset studieretning arbejder vi på Teknisk Gymnasium Silkeborg (HTX) med konkrete problemstillinger, der kræver både logisk sans og kreativitet. I undervisningen arbejder vi meget hands-on med virkelighedsnære projekter, så du lærer at kombinere teori med praksis, samtidig med at du lærer at arbejde innovativt og projektorienteret, som man gør det i erhvervslivet og på de videregående uddannelser.

Vi arbejder konstant på at udvikle undervisningen, så du får den bedst mulige og mest opdaterede uddannelse. Vi samarbejder bl.a. med erhvervslivet for at sikre kvaliteten af vores uddannelse, så det, du lærer på Teknisk Gymnasium Silkeborg, er både er aktuelt og brugbart. Du lærer også at arbejde med teori i praksis og at anvende forskellige arbejdsformer, så du har et godt afsæt for din videre karriere.

Vi forpligtiger os altså til at give dig en uddannelse af høj faglig kvalitet med – til gengæld forventer vi, at du bidrager til at skabe et godt læringsmiljø ved at deltage aktivt i undervisningen, er nysgerrig og motiveret.

Velkommen til Teknisk Gymnasium!

 

Disse studie- og ordensregler er udarbejdet i henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse om studie- og ordensregler m.v. i de gymnasiale uddannelser, BEK nr 1338 af 09/12-2019

Deltagelse i undervisningen

For at du kan deltage aktivt i undervisningen og dermed få det maksimale ud af uddannelsen, forventer vi:

  • At du har forberedt dig til timerne
  • At du har de materialer med, du skal bruge i undervisningen
  • At du deltager i faglige dialoger på klassen
  • At du følger skolens retningslinjer for brug af computer og telefon i timerne
  • At du afleverer dine opgaver og projekter til tiden.

Møde- og afleveringspligt

Som elev på teknisk gymnasium har du pligt til at være til stede i undervisningen, herunder også når denne afvikles virtuelt, samt på ekskursioner og studieture. Du har desuden pligt til at aflevere opgaver og projekter.

Er du forhindret i at møde, skal du skrive dette i Studie+ inden timens start og angive årsagen til fraværet.

Dine lærere fører fravær i starten af hver undervisningstime.

Fysisk fravær kan kun godskrives, hvis det drejer sig om studierelateret fravær, der organiseres af skolen. Eksempler på dette kan være ambassadørarbejde, elevrådsarbejde, studie- og læsevejledning samt samtaler med kontaktlærer, fastholdelsesmentor eller SPS-mentor. Som udgangspunkt er det kun ledelse, læsevejleder og studievejleder, der kan godskrive fravær.

Skriftligt fravær monitoreres i det studieadministrative system Studie+.

Skolen følger elevernes fysiske og skriftlige fravær tæt for at understøtte elevernes trivsel og faglige udvikling.

Sanktioner ved for højt fysisk fravær

Ved for højt fysisk fravær følges nedenstående procedure:

  1. Du modtager et bekymringsbrev, hvor du gøres opmærksom på, at fraværet er for højt.
  2. Nedbringes fraværet ikke, indkaldes du til en bekymringssamtale med studievejlederen.
  3. Nedbringes fraværet fortsat ikke, modtager du en pædagogisk tilrettevisning af en ledelsesrepræsentant.
  4. Nedbringes fraværet fortsat ikke, modtager du en skriftlig advarsel af en ledelsesrepræsentant. Ved udstedelse af skriftlige advarsler har du ret til partshøring.
  5. Nedbringes fraværet fortsat ikke, vil du blive sanktioneret efter skolens studie-og ordensregler jf. afsnittet ”Eksempler på sanktioner”. I værste fald kan rektor bortvise dig fra skolen.

Alle breve og advarsler sendes også til dine forældre, hvis du er under 18 år.

Højt fravær over en længere periode er ensbetydende med manglende studieaktivitet. Skolen er forpligtet til at stoppe din SU, hvis vi vurderer, du ikke er studieaktiv.

Sanktioner ved for højt skriftligt fravær

Hvis du har for højt skriftligt fravær, indkaldes du til obligatorisk opgavemodul. Her vil du skulle lave minimum 1 af dine manglende opgaver pr. gang, og det er et krav, der afleveres i slutningen af modulet.

Udebliver du fra det obligatoriske opgavemodul, modtager du en pædagogisk tilrettevisning af en ledelsesrepræsentant. Sker dette mere end én gang, modtager du en skriftlig advarsel af en ledelsesrepræsentant. Ved udstedelse af skriftlige advarsler har du ret til partshøring.

Snyd ifm. skriftlige opgaver og projekter

Det opfattes som snyd at aflevere opgaver og projekter, der helt eller delvist er skrevet af fra andre elever eller internettet. Det er ligeledes snyd at anvende kunstig intelligens til at idégenerere, producere tekst, korrekturlæse eller lignende, medmindre din underviser udtrykkeligt har tilkendegivet, at kunstig intelligens må anvendes i forbindelse med en given ogave.

I tilfælde af snyd vil du blive sanktioneret efter skolens studie- og ordensregler, jf. afsnittet ”Eksempler på sanktioner”. I værste fald kan rektor bortvise dig fra skolen.

Deltagelse i interne prøver og eksaminer

Som elev på teknisk gymnasium har du pligt til at deltage i interne prøver og eksaminer.

Bliver du forhindret grundet sygdom, er du selv forpligtiget til at fremskaffe en lægeerklæring. Skolen yder ikke tilskud hertil.

Manglende dokumentation for sygdom i forbindelse med interne prøver udløser en skriftlig advarsel fra en ledelsesrepræsentant. Ved udstedelse af skriftlige advarsler har du ret til partshøring.

Manglende dokumentation for sygdom i forbindelse med eksamen kan have som konsekvens, at du ikke får mulighed for at gå op i det udtrukne fag.

Øvrige regler om prøveaflæggelse kan læses her: https://www.college360.dk/bliv-elev/htx/info-om-uddannelsen/studie-og-ordensregler/eksamen-og-proever/

 

Oprykning

Ved skoleårets afslutning vurderer skolen dit udbytte af undervisningen. Standpunktskarakterer givet ved skoleårets afslutning samt karakterer opnået i interne prøver og eksaminer i årets løb indgår i vurderingen.

Rektor kan nægte dig oprykning til næste klassetrin, hvis dit uvægtede gennemsnit ved skoleårets afslutning er under 2,0, og hvis det vurderes, at dit udbytte af den hidtil gennemførte undervisning ikke har været tilstrækkeligt.

Er du nægtet oprykning til næste klassetrin, kan du efter rektors godkendelse få ret til at gå det pågældende klassetrin om én gang, dog således, at du senest 5 år efter påbegyndt htx-uddannelse skal have fuldført denne. Hvis du nægtes oprykning for anden gang på samme klassetrin, udskrives du af skolen.

Du har i forbindelse med vurderingen af dit udbytte af undervisningen ret til partshøring.

Adfærd på skolen

Det fysiske undervisningsmiljø

Alle elever og lærere har et ansvar for skolens fysiske rammer. Vi forventer derfor, at du udviser respekt for skolens bygninger, inventar, IT-udstyr med mere. Det indebærer blandt andet, at du skal rydde op efter dig selv overalt, hvor du færdes på skolen.

Hvis du bliver fundet skyldig eller medskyldig i beskadigelse af skolens fysiske rammer, vil du blive gjort økonomisk ansvarlig for skaderne.

Det psykiske undervisningsmiljø

Det er vigtigt, at vi alle trives på skolen. Derfor forventer vi, at du udviser respekt for elever, lærere og andet personale på skolen samt respekterer demokratiske traditioner.

Vi forventer også, at du bidrager aktivt til et godt studiemiljø ved at samarbejde og vise positiv interesse for elever, lærere og andet personale på skolen.

Skolen accepterer på ingen måde mobning eller andre former for diskrimination. Dette gælder også online, eksempelvis på sociale medier. I tilfælde af mobning, trusler og lignende vil du blive sanktioneret efter skolens studie- og ordensregler, jf. afsnittet ”Eksempler på sanktioner”. I særligt alvorlige tilfælde kan rektor bortvise dig fra skolen.

Billeder, lyd- og videooptagelser

Det er ikke tilladt at optage lyd og video af elever, lærere eller andet personale på skolen, medmindre de pågældende personer har givet tilladelse til det.

Det er ikke tilladt at publicere billeder af elever, lærere eller andet personale på sociale medier uden de portrætteredes samtykke.

Rygning og rusmidler

College360 er en tobaksfri skole. Det betyder at der ikke må anvendes tobak eller tobakslignende produkter såsom snus i skoletiden.

Du må ikke indtage alkohol eller andre rusmidler på skolen, og du må heller ikke møde op til undervisningen i påvirket tilstand. Det er ikke tilladt at sælge alkohol, snus eller euforiserende stoffer på skolens område.

Skolen forbeholder sig ret til at gennemse elevers lommer og tasker i forbindelse med mistanke om ulovlig besiddelse af ikke-tilladte genstande på skolens område. Skolen forbeholder sig desuden retten til at foretage narkotests på elever ved konkret mistanke om brug af euforiserende stoffer.

I tilfælde af overtrædelse af reglerne for rygning og rusmidler vil du blive sanktioneret efter skolens studie- og ordensregler, jf. afsnittet ”Eksempler på sanktioner”. I særligt alvorlige tilfælde kan rektor bortvise dig fra skolen.

Studierejser

Som udgangspunkt gælder skolens studie- og ordensregler også på ekskursioner og studierejser. Derudover kan der være ekstra regler, der skal følges i forbindelse med ekskursioner og studierejser. Der informeres om disse forud for afrejsen.

Refusion i forbindelse med ekskursioner

I forbindelse med ekskursioner ud af huset kan skolen i nogle tilfælde yde refusion for kørsel.

Refusion kan ydes, hvis:

  • Destinationen ligger uden for Silkeborg.
  • Det på forhånd er aftalt med underviseren, at eleverne selv transporterer sig med bus, tog eller bil.
  • Det billigste transportmiddel vælges. Dette betyder bl.a., at biler så vidt muligt skal fyldes op med elever, hvis flere fra et hold skal afsted.

Skolen betaler ikke for elevers parkering.

Skolen yder ikke refusion ved kørsel til destinationer, hvor der er organiseret fælles transport.

Andre praktiske oplysninger

Cykler og knallerter skal parkeres i de opstillede stativer ved indgange og i skolegården.

Skolen kan ikke påtage sig ansvar for penge, overtøj, cykler, knallerter og andre værdigenstande, der medbringes til skolen – skolen yder altså ingen dækning i tilfælde af tyveri. Tag derfor altid dine værdigenstande med, når du forlader et lokale.

Eksempler på sanktioner

Følgende sanktioner kan tages i brug ved brud på skolens studie- og ordensregler:

  • Pædagogiske tilrettevisninger gives ved mindre overtrædelser, hvor der er formodning om, du efterfølgende vil forbedre din adfærd.
  • Skriftlige advarsler gives ved mere alvorlige eller gentagne overtrædelser af skolens studie- og ordensregler. Har du modtaget én skriftlig advarsel, vil beslægtede overtrædelser af studie- og ordensreglerne føre til en skrappere sanktion. Ved udstedelse af skriftlige advarsler har du ret til partshøring. En skriftlig advarsel bortfalder som udgangspunkt efter et års forløb, medmindre du har begået, medvirket til eller tilskyndet til snyd.
  • Hel eller delvis udelukkelse fra konkrete arrangementer eller aktiviteter. 
  • Midlertidig udelukkelse fra undervisning i indtil 10 skoledage, hvor skolen registrerer dig som fraværende fra undervisningen. 
  • Forbud mod at medbringe private genstande i en periode.
  • Tilbageholdelse af private genstande i op til ét døgn.
  • Henvisning til at aflægge prøve i et eller flere fag, uanset om du er udtrukket til at aflægge prøve i faget eller fagene.
  • Fortabelse af retten til at blive indstillet til eksamen i et eller flere fag, der afsluttes det pågældende skoleår. Eksamen i det eller de pågældende fag skal aflægges det følgende år, hvis skolen træffer beslutning om, at du på trods af en eller flere manglende eksamener kan oprykkes til næste klassetrin. 
  • Overflytning til en anden skole, så du har mulighed for at gennemføre din uddannelse. 
  • Bortvisning. Ved beslutninger om bortvisning har du ret til partshøring.  

Rektor kan beslutte, at du ikke må være til stede på skolen (midlertidig hjemsendelse), eller kun må være til stede på institutionen i et nærmere bestemt omfang (midlertidig begrænset adgang til institutionen), mens en sag undersøges nærmere. Det gælder i situationer, hvor rektor anser det for påkrævet af hensyn til den almindelige retsbevidsthed på skolen, f.eks. hvor det er anmeldt til politiet, at du har begået en voldelig, truende eller i øvrigt ulovlig handling, som kan have direkte betydning for ordenen og samværet på skolen, og som i givet fald vil kunne medføre en bortvisning.

Rektor kan beslutte, at en sanktion skal gøres betinget. Det betyder, at sanktionen først træder i kraft, hvis du igen overtræder studie- og ordensreglerne.

Rektor kan vurdere, at politiet skal involveres i forbindelse med en overtrædelse af studie- og ordensreglerne, hvis der er begrundet mistanke om, at en handling har en vis grovhed.

Klager over skolens afgørelse ved overtrædelse af studie- og ordensreglerne

Du kan inden for 5 dage (inkl. dage uden undervisning) klage over skolens afgørelse vedrørende:

  • Skriftlige advarsler
  • Hel eller delvis udelukkelse fra konkrete arrangementer og aktiviteter
  • Midlertidig udelukkelse fra undervisningen
  • Forbud mod at medbringe private genstande i en periode

Du kan inden for 10 dage (inkl. dage uden undervisning) klage over skolens afgørelser vedrørende:

  • Tilbageholdelse af private genstande
  • Henvisning til at aflægge prøve i et eller flere fag
  • Fortabelse af retten til at blive indstillet til eksamen i et eller flere fag
  • Overflytning til en anden skole
  • Bortvisning

En klage over skolens afgørelse skal stiles til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), men sendes til skolen. 

Hvis rektor ikke på baggrund af klagen, imødekommer den fuldt ud, og du ikke har trukket din klage tilbage, udarbejder skolen sine eventuelle bemærkninger til klagen. Skolen sender disse bemærkninger til dig, så de er modtaget af dig senest 7 dage (inkl. dage uden undervisning) efter, at skolen har modtaget klagen. 

Du skal derefter have lejlighed til med en frist på 5 dage (inkl. dage uden undervisning) at fremkomme med dine eventuelle bemærkninger til skolens bemærkninger til klagen. Skolen sender klagen, sine egne bemærkninger og dine eventuelle bemærkninger til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet hurtigst muligt og senest 4 dage (inkl. dage uden undervisning) efter, at skolen har modtaget dem eller efter udløbet af din frist for at fremkomme med eventuelle bemærkninger.

For alle afgørelser, som skolen træffer i henhold til ovenstående, er Børne- og Undervisningsministeriet øverste ankeinstans.

For øvrig information om klager, se: https://www.uvm.dk/gymnasiale-uddannelser/love-og-regler/klager

 

Brug for en
HTX vejleder?

Vejleder

Mogens Holm

Lektor, Studievejleder på HTX

    Uddannelse
    • HTX
    Retning
    • Teknisk Gymnasium
    Fag
    • Samfundsfag
    • Idehistorie

Besøg os

Vi afholder jævnligt informationsarrangementer, hvor du har mulighed for at besøge os og stille alle dine spørgsmål. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for vejledning eller ønsker en rundvisning.