Elever til eksamen i Multisalen på College360

Eksamensreglement på EUD og EUX

Studie - og ordensregler | Eksamensreglement

Eksamensreglementet indeholder generelle retningslinjer i forbindelse med afvikling af eksamen samt optagelsesprøver for erhvervsuddannelser på College360.

Formål og gyldighed

Formålet med eksamensreglementet er:

  • at orientere eksaminanderne og øvrige medvirkende om prøvereglerne på erhvervsuddannelserne på College360.
  • at sikre, at prøver i erhvervsuddannelserne på College360 gennemføres i overensstemmelse med centralt fastsatte gældende regler og skolens egne interne regler.

Eksamensreglementet gælder for alle prøver på erhvervsuddannelserne, herunder

  • Optagelsesprøver
  • Den afsluttende prøve i grundforløb
  • Prøver i grundfag på grundforløb
  • Prøver i grundfag på hovedforløb
  • Afsluttende svendeprøve/(fagprøve)

Reglementet gælder også prøver ved EUX på grundforløb 1 og 2. Øvrige prøver i EUX-fag gennemføres efter eksamensreglementet for HTX. 

De nærmere vilkår og regler for afvikling af eksamen og bedømmelsesgrundlaget samt betingelser, der skal være tilstede for at blive indstillet til eksamen fremgår af den lokale undervisningsplan for den enkelte uddannelse.

Prøver

Optagelsesprøven

Optagelsesprøven er en skriftlig prøve (varighed 2 timer) og følger reglerne for skriftlige prøver.

Prøver på grundforløb og hovedforløb

Den enkelte elev skal højest til:

  • 1 prøve i grundfag på grundforløb 1 (GF1)
  • 1 prøve i grundfag på grundforløb 2 (GF2)

Grundforløb afsluttes med en grundforløbsprøve. Vilkår for afvikling af grundforløbsprøven er beskrevet i den lokale undervisningsplan.

I hovedforløbet bestemmes antal prøver ud fra den samlede varighed af skoleundervisningen inklusiv eventuel studierettet påbygning.

Elever på hovedforløbet der fortsætter undervisningen på et højere niveau på et senere tidspunkt i uddannelsen - aflægger først prøve ved undervisningens afslutning.

På hovedforløbet skal den enkelte elev højest til:

  • 1 prøve hvor skoleundervisningen har en varighed der er mindre end 21 uger
  • 2 prøver hvor skoleundervisningen har en varighed mellem 21 – 40 uger
  • 3 prøver hvor skoleundervisningen har en varighed på over 41 uger

Obligatoriske fag, der følges på et højere niveau, indgår i prioriteringslisten og kan derfor udtrækkes til eksamen.

En elev, der er fritaget for eksamen i det udtrukne fag, skal ikke i stedet til eksamen i et andet fag.

Alle grundfag afsluttes på grundforløbet med standpunktskarakter og eventuelt prøve også fag, der fortsætter på hovedforløbet.

Grundforløbsprøven

Den praktiske prøve og vilkår for afvikling af den praktiske prøve i grundforløbet på de enkelte uddannelser er beskrevet i den lokale undervisningsplan for den enkelte uddannelse.

Svendeprøven

Svendeprøven for hver enkelt uddannelse er beskrevet i den lokale undervisningsplan for den enkelte uddannelse.

Uddannelsesbevis

Institutionen udsteder bevis for fuldført uddannelse efter retningslinjer fra bekendtgørelsen for erhvervsuddannelser, samt retningslinjer fra den uddannelsesspecifikke bekendtgørelse og den lokale undervisningsplan.

Godskrivning/merit

Eleven kan opnå godskrivning for prøven, hvis der er dokumentation for, at eleven tidligere har bestået et tilsvarende fag på mindst samme niveau. Hvis faget med godskrivning udtrækkes til eksamen, udgår det, og der udtrækkes ikke et andet prøvefag i stedet for. Godskrivningen kan også gives på baggrund af en individuel kompetenceafklaring.

Indstilling, tilmelding og afmelding til prøver

Indstilling/tilmelding til prøven

Eleven bliver automatisk indstillet og tilmeldt til prøven. En elev kan dog blive nægtet indstilling til prøven, hvis eleven ikke opfylder de betingelser, der er gældende for det pågældende fag. En elev kan ligeledes nægtes indstilling til prøven, hvis specielle krav om godkendte opgaver i forbindelse med eksamen ikke er opfyldt, herunder krav til portfolio, projektrapporter, projekter og andre former for dokumentation, der skal indgå som eksaminationsgrundlag. Kravene fremgår af den lokale undervisningsplan for uddannelsen.

Afmelding til prøven

En elev kan melde fra til en eksamen senest 7 arbejdsdage før eksamen. Ellers medregnes det som en gennemført eksamen. Hvis man vælger at melde fra til eksamen, er faget ikke gennemført og man får derfor heller ikke en standpunktskarakter.

Sygdom og udeblivelse fra prøver

Sygdom

Møder eleven ikke op til prøven på grund af sygdom, eller må eleven forlade eksamen på grund af sygdom, indstilles eleven til en sygeeksamen, der afholdes hurtigst muligt. Ved sygdom tæller prøven ikke som et eksamensforsøg. Sygdom skal dokumenteres med en lægeerklæring. Evt. udgifter til lægeerklaring m.m. betales af eleven.

Udeblivelse uden lovlig grund

Udebliver en elev uden lovlig grund fra prøven, indstilles eleven først til prøve ved næste ordinære prøvetermin, med mindre særlige vilkår gør sig gældende. Udeblivelse tæller med i det antal gange, en elev kan indstilles til prøve (normalt 2 gange).

Mødetid og identifikation

Mødetid

Eleven skal møde op senest 15 minutter før prøvens begyndelse. En elev, der kommer for sent til en skriftlig prøve, har ikke krav på at deltage i prøven. Skolen kan dog tillade eleven at deltage, hvis skolen anser det for udelukket, at den pågældende kan have modtaget nogen oplysning om opgaven og finder, at forsinkelsen er rimelig begrundet. Prøvetiden forlænges ikke tilsvarende.

En elev, der kommer for sent til en mundtlig prøve, har ikke krav på at deltage i prøven, men kan, når skolen finder, at forsinkelsen er rimeligt begrundet, få tilbud om at blive eksamineret på et senere tidspunkt.

Identifikation

Eleverne identificerer sig via studiekort eller anden dokumentation med billede.

Prøvevilkår

Sprog

Alle prøver gennemføres på dansk, medmindre det fremgår af beskrivelsen af de enkelte fag, at prøvesproget er et andet end dansk.

Brug af Hjælpemidler

Alle skriftlige, trykte og elektroniske hjælpemidler må medbringes til prøven, medmindre andet fremgår af fagbeskrivelsen eller beskrivelsen i den lokale undervisningsplan.

Særlige prøvevilkår

For elever, som har modtaget specialpædagogisk støtte eller har særlige forudsætninger, der kan sidestilles hermed, kan skolen give dispensation til brug af særlige hjælpemidler og/eller ekstra tid.

Elever, der har fået stillet specialpædagogiske hjælpemidler til rådighed, kan ikke blive fritaget for prøver eller eksaminer på grundlag af den pågældendes handicap eller andre vanskeligheder, der sidestilles hermed. Eleven tilbydes i stedet særlige prøvevilkår, som ligestiller eleven med de øvrige elever.

Prøveformer

Mundtlig prøve

  • Vilkår for afvikling af mundtlig prøver herunder forberedelsestid, eksaminationstid, eksaminationsgrundlag og grundlag for bedømmelse findes i den lokale undervisningsplan for den enkelte uddannelse.
  • Eleven må ikke optage lyd eller billeder på noget tidspunkt under eksaminationen.

Skriftlig prøve

  • Eleven må først gøres bekendt med prøvetekster og spørgsmål ved prøvens begyndelse, bortset fra prøver i form af projekt.
  • Under prøven må eleven kun henvende sig til de tilsynsførende/eksamensvagter.
  • Under prøven skal eleven vise størst mulig hensyn til de øvrige eksaminander i lokalet.
  • En elev må normalt ikke forlade lokalet, før besvarelsen er afleveret. Skulle det være nødvendigt, skal eleven ledsages af en tilsynsførende/eksamensvagter.
  • En elev, der forlader stedet for prøven uden tilladelse fra og uden ledsagelse af en tilsynsførende, har afbrudt sin eksamen.
  • Prøvens varighed må normalt ikke strækkes ud over det for prøven gældende tidspunkt
  • Enhver elev skal skrive sit navn, fag og niveau på hvert enkelt stykke papir, der udleveres, og besvarelsesarkene nummereres fortløbende. Alt, hvad der ønskes bedømt, skal afleveres samlet. Hvis kladden skal bedømmes, skal der henvises tydeligt til denne. Alt udleveret papir skal afleveres.
  • Ved brug af pc til eksamen skal printede ark være forsynet med sidehoved, hvor eleven skriver sit navn, fag og niveau.
  • Ved aflevering kvitteres for modtagelse af den tilsynsførende/eksamensvagter.
  • Opgaveformuleringer, kladder, IT-udstyr og elektroniske lagerenheder må ikke fjernes fra lokalet før sluttidspunkt for eksamen.
  • Der må ikke benyttes udstyr/programmer m.v., der kan kommunikere med omverdenen f.eks. mobiltelefon.

Praktisk prøve

  • Vilkår for afvikling af praktiske prøver (grundforløbsprøve/svendeprøve), herunder forberedelsestid, eksaminationstid, eksaminationsgrundlag og grundlag for bedømmelse, fremgår af den lokale undervisningsplan for den enkelte uddannelse.

Eksaminators og censors ansvar

Eksaminators ansvar

Det er eksaminators ansvar at:

  • styre eksaminationen, stille spørgsmål og hjælpe eksaminanden til at demonstrere sine evner bedst muligt.
  • konferere karakter med censor.
  • give eksaminanden besked om bedømmelsen.
  • gøre notater om præsentation og karakterfastsættelse.
  • opbevare notater i 1 år efter eksamen.

Censors ansvar

Det er censors ansvar at:

  • medvirke til og påse at eksaminanderne får en ensartet og retfærdig behandling.
  • lytte, observere og stille opklarende eller uddybende spørgsmål.
  • holde øje med tiden.
  • konferere karakter med eksaminator.
  • gøre notater om præsentation og karakterfastsættelse.
  • opbevare notater i 1 år efter eksamen.

Brug af andres arbejde

Uregelmæssigheder, tvivlstilfælde og overtrædelser

Uregelmæssigheder

Ved evt. fejl og mangler kontaktes den eksamensansvarlige inden for uddannelsen.

Vejledning og henvisning

Ved tvivlstilfælde eller opståede problemstillinger ved afvikling af eksamen kontaktes skolens eksamensansvarlige.

Overtrædelse af eksamensbestemmelser

Overtræder en elev eksamensreglerne, kontaktes skolens eksamensansvarlige for den enkelte uddannelse, der afgør, om elevens skal bortvises fra eksamen. Hvis en elev uretmæssigt at skaffet eller ydet hjælp skal vedkommende bortvises. Ved mindre alvorlige tilfælde kan den eksamensansvarlige give eleven en advarsel.

Opstår der ved censuren af besvarelserne formodning om, at en elev uretmæssigt har modtaget hjælp ved opgavens besvarelse, skal dette straks meddeles skolens ledelse, der afgør om bedømmelsen kan godkendes.

Ny eksamen

En elev som ikke har bestået eksamen/prøve i henhold til reglerne for uddannelsen kan deltage i en (1) ny eksamen/prøve i samme fag og uddannelse. Sygdom tæller ikke som en eksamensgang. Sygdom skal dokumenteres med lægeerklæring. Evt. udgifter til lægeerklæring m.m. betales af eleven.
Hvis særlige forhold taler for det kan skolen dispensere for, at en elev deltager i yderligere 1 eksamen eller prøve.


Skolen kan i særlige tilfælde iværksætte omprøve for enkelte elever eller hele hold.

Klager

Klager over eksamen og eksamensafholdelse skal ske senest 2 uger efter, at karakteren er meddelt eleven. Klagen sendes til skolen, College360, Bredhøjvej 8, 8600 Silkeborg eller info@college360.dk med overskriften ’Klage eksamen’

Klager, der fremsendes til skolen, skal være skriftlige, begrundede og vedrøre:

  • prøvegrundlaget, herunder prøvespørgsmål, opgaver og lignende, samt dets forhold til uddannelsens mål og krav
  • prøveforløbet
  • bedømmelsen

I forbindelse med en klagesag kan eleven, efter anmodning, få udleveret en kopi af eksamensopgaven og ved skriftlige prøver/eksamen, elevens besvarelse.

Skolens afgørelse foreligger normalt indenfor 4 uger fra modtagelsen af klagen (juli måned indgår ikke i fristen)

Skolens afgørelse i klagesagen kan ankes til Undervisningsministeriet inden for en tidsfrist på 2 uger fra modtagelse af skolens afgørelse.

Hvis klagen afstedkommer en omprøve eller ombedømmelse (kun skriftlige prøver), kan den resultere i en lavere karakter. Det er elevens beslutning om skolens afgørelse om omprøve eller ombedømmelse skal finde sted. Skolen meddeler sin afgørelse skriftligt til eleven. Eleven har en tidsfrist på 2 uger til at meddele skolen sin beslutning.

Brug for en
EUD vejleder?

Vejleder

Irene Bruus

Studievejleder på EUD/EUX

    Uddannelse
    • EUD
    • EUX
    Retning
    • Business
    • Grundforløb 1

Vejleder

Susan Majbritt Bay Thomsen

Studievejleder på EUD/EUX

    Uddannelse
    • EUD
    • EUX
    Retning
    • Håndværk & Design
    • Auto

Vejleder

Søren Kops Hansen

Studievejleder på EUD/EUX, Lærepladskonsulent

    Uddannelse
    • EUD
    • EUX
    Retning
    • Hotel og Restaurant
    • Håndværk & Design

Besøg os

Vi afholder jævnligt informationsarrangementer, hvor du har mulighed for at besøge os og stille alle dine spørgsmål. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for vejledning eller ønsker en rundvisning.