Grænseland tur-retur

Nyheder | Grænseland tur-retur

12 dec. 2023

HHX

I tyskundervisningen lærer eleverne om tysk kultur, og da vi kun er en bustur fra at kunne opleve den på egen krop, tog tre tysk-B valghold på 2. år på udflugt til Knivsbjerg og Flensborg for at afprøve sproget og undersøge det dansk-tyske grænseland. 

Første stop på turen var Knivsbjerg ved Aabenraa, som i dag fungerer som samlingspunkt for det tyske mindretal i Danmark. Her fik eleverne en rundvisning, hvor de hørte om det særlige ved det dansk-tyske grænseland, som internationalt roses for at være gået fra at være et konfliktfyldt område til et område, der i dag er karakteriseret ved godt naboskab. Guiderne fremhævede bl.a. muligheden for at gå på tysksprogede skoler i Danmark og omvendt som eksempler på dette, og trak tråde til den aktuelle situation i Ukraine, hvor en del af konflikten netop handler om det russiske mindretal på den Ukrainske side af grænsen. 

Eleverne fik også en rundvisning i mindelunden ved Knivsbjerg, hvor de så mindesten for soldater fra det tyske mindretal i Danmark, der var faldet på tysk side i første og anden verdenskrig. Her hørte de om Knivsbjergs ønske om at formidle og forklare om krigene frem for at slette sporene fra dem, men at det også stillede nogle svære dilemmaer, som når nogle af soldaterne på mindestenene blev dømt for krigsforbrydelser post mortem.  

Som forberedelse til besøget i Flensborg havde eleverne læst om grænselandet og forberedt oplæg på tysk om forskellige steder i byen. I grupper på tværs af klasserne tog eleverne så på By-rally gennem det centrale Flensborg, og holdt oplæg for hinanden om bl.a. Neptunbrunnen, et springvand som de danske studenter fra Duborg-skolen danser om efter de har fået deres studenterhuer, og Flensborghus, der er centrum for det danske kulturelle arbejde i Sydslesvig. Turen gennem Flensborg gav eleverne mulighed for at både tale tysk med hinanden og for at se nærmere på nogle af de centrale steder for det danske mindretal i byen.

Eleverne havde også læst hjemmefra om de ikoniske tyske julemarkeder, og som afslutning på dagen havde de lidt tid til at udforske julemarkedet i Flensborg på egen hånd. Her fik eleverne tid til at hygge sig med hinanden på tværs af klasserne, hvilket ellers kan være vanskeligt på valgholdene i en travl hverdag, hvor man kun ser hinanden til undervisning en gang eller to om ugen. Især på valghold i 2. fremmedsprog kan det give udfordringer i timerne, at eleverne ikke kender hinanden godt, da det kræver tryghed i klasserummet at øve sig i at tale på det nye sprog. Men forhåbentlig har turen til Flensborg været med til at bløde op for det, ved at ryste eleverne bedre sammen.

Du kan læse mere om Handelsgymnasiet her på siden 

HHX

11 apr. 2025

Første HHX-årgang gennem tre år med virksomhedspartner

I 2022 tog Handelsgymnasiet Silkeborg et stort skridt mod en mere praksisnær undervisning ved at etablere virksomhedspartnerskaber for alle HHX-klasser. Tre år senere markerer vi nu en vigtig milepæl: den første årgang har gennemført hele deres gymnasieforløb med en fast virksomhedspartner ved deres side.

HHX

04 apr. 2025

Skrivedage på HHX: 1.g'erne udforsker AI i danskfaget

Hvordan påvirker kunstig intelligens vores måde at skrive og forstå tekster på? Det spørgsmål undersøger 1.g’erne i disse dage hvor de har skrivedage med fokus på kunstig intelligens.

HHX

31 mar. 2025

Brobygning: En smagsprøve på livet som HHX-elev

Seks ugers brobygning er nu veloverstået, og vi har haft fornøjelsen af at byde 570 elever fra 8. klasse velkommen til Handelsgymnasiet! I alt har 22 hold været igennem vores introduktionskurser, hvor de har fået en smagsprøve på livet som HHX-elev.

Besøg os

Vi afholder jævnligt informationsarrangementer, hvor du har mulighed for at besøge os og stille alle dine spørgsmål. Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for vejledning eller ønsker en rundvisning.